Home Održivi razvoj Zaštita životne sredine Velika Plana – Počelo uklanjanje divlje deponije

Velika Plana – Počelo uklanjanje divlje deponije

0
Velika Plana – Počelo uklanjanje divlje deponije
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine
Foto-ilustracija: Pixabay (vkingxl)

U selu Lozovik u opštini Velika Plana počeli su radovi na uklanjanju divlje deponije, na kojoj se čak dve decenije nepravilno odlagao komunalni i građevinski otpad.

Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine, kaže da se deponija prostire na parcelama koje premašuju jedan hektar, a u čišćenje ovog smetlišta država je uložila više od 12 miliona dinara.

„Drago mi je što prisustvujem radovima na uklanjanju i sanaciji velike divlje deponije, koja se prostire na površini koja premašuje jedan hektar. Ovo je primer dobre saradnje Ministarstva i rukovodstva opštine Velika Plana. Deponija na kojoj se nalazimo smeta građanima Lozovika, jer se nalazi u blizini njihovih kuća i poljoprivrednog zemljišta”, rekla je ona.

Kako je istakla građani su na ovaj problem skrenuli pažnju rukovodstvu opštine, opština je kandidovala projekat, a Ministarstvo je obezbedilo sredstva i sada se problem rešava.

“Lokacija koju čistimo jedna je od ukupno 170 koliko će ih ove godine biti očišćeno uz podršku Ministarstva, u 30 lokalnih samouprava. To znači da će naš rezultat tokom tri godine biti 900 očišćenih divljih deponija širom Srbije“, rekla je Vujović.

Pročitajte još:

Ministarka je navela da se je čišćenje divlje deponije u Lozoviku za građane važan zeleni projekat, ali nije jedini koji Ministarstvo realizuje u Velikoj Plani.

„Ovih dana očekujem početak radova na zameni dotrajalog kotla na ugalj i drva kotlom na ekološki prihvatljiviji energent u Osnovnoj školi „Nadežda Petrović“ u Donjoj Livadici. Na taj način ćemo obezbediti čistiji vazduh za više od 100 učenika i građane koji žive u blizini”, rekla je ministarka.

Ona je iskoristila priliku da pozove lokalna rukovodstva da kandiduju projekte na konkursima Ministarstva, kako bi zajedno unapredili zaštitu životne sredine.

Energetski portal