Home Vesti Mobilnost Prva vozila bez vozača krstare Evropom

Prva vozila bez vozača krstare Evropom

0
Prva vozila bez vozača krstare Evropom
Foto-ilustracija: Pixabay
Foto-ilustracija: Unsplash (Nabeel Syed)

Nekada smo se radovali što ne moramo više na disketu da prebacujemo podatke, već možemo da narežemo disk, a danas imamo fleš i eksterne memorije koje nam olakšavaju čuvanje fotografija, snimaka, dokumenata.

Tehnologija napreduje sve više i brže u svim oblastima industrije, pa su inovativna rešenja poželjna i rasprostranjenija širom zemlje. Zato je recimo transportna i auto-industrija u poslednjih nekoliko godina zakoračila u velike promene, pa je došao i taj trenutak da danas imamo i vozila bez vozača.

Možda će vam delovati kao odsečak iz naučno–fantastičnog filma, ali ova vozila postoje i već se nalaze na ulicama nekih od evropskih gradova, kao što je Francuska.

Kako navode stručnjaci, ova vozila su pre “izlaska na ulice” dugo testirana, gotovo u svim uslovima i situacijama u saobraćaju uz prisustvo supervizora koji su se nalazili u automobilima. Pilot projekat urađen je u Les Mureauku, zapadno od Pariza u maju 2021. godine.

Pročitajte još:

Automobili bez vozača ravnopravni su učesnici u saobraćaju sa vozilima za čijim volanom sede ljudi. Nije potrebno prilagođavati infrastrukturu za njihovo neometano učešće u saobraćaju. Ipak za sada, nadzornik je tu i na daljinu proverava šta se dešava sa vozilom, u slučaju da je neophodno hitno odreagovati. 

Foto-ilustracija: Pixabay (Mikes Photography)

Drugi projekat na kom su se ispitivala ova vozila odvija se u kampusu Paul-Sabatier univerziteta u Tuluzu, gde se poslednjih nekoliko meseci u automobilu pod nazivom autoOCampus, besplatno prevoze studenti i nastavno osoblje.

Koliko je inovativnosti u ovoj industriji, pokazuju i novi projekti u Velikoj Britaniji, gde istraživači pokušavaju da osposobe prvi svetski samovozeći autobus. Za sada programeri testiraju vozila, i očekuje se da prvi pilot autobus bude uskoro spreman za test vožnju. 

Poznati automobilski giganti već su počeli da razvijaju svoja vozila u kojima neće biti potrebno da čovek sedi za volanom i upravlja. Kako bi autonomna vozila postala jedini učesnici u saobraćaju ključno je unapređenje sistema za prepoznavanje ostalih učesnika u saobraćaju, ali i brza i efikasna razmena informacija između samih inteligentnih automobila kako bi se izbegle sve potencijalne opasne situacije. 

Energetski portal