Home Vesti Mobilnost Izgradnja puta „Vožd Karađorđe“ proglašena za projekat od posebnog značaja

Izgradnja puta „Vožd Karađorđe“ proglašena za projekat od posebnog značaja

0
Izgradnja puta „Vožd Karađorđe“ proglašena za projekat od posebnog značaja
Foto-ilustracija: Pixabay

Koridori Srbije obaveštavaju javnost da je Vlada Republike Srbije dana, 14. maja 2020. godine donela zaključak kojim se potvrđuje da se projekat izgradnje državnog puta I reda „Vožd Karađorđe“ prepoznaje kao projekat izgradnje i rekonstrukcije javne linijske saobraćajne infrastrukture, od posebnog značaja za Republiku Srbiju.

Foto-ilustracija: Pixabay

Realizacija projekta izgradnje državnog puta I reda “Vožd Karađorđe“ ukupne dužine oko 220km od izuzetnog je značaja i uticaja na razvoj i unapređenje infrastrukturnih, ekonomskih, privrednih i drugih interesa Republike Srbije. Značaj se uviđa prevashodno kroz sagledavanje uticaja na putnu mrežu u Republici Srbiji, ali i šire, s obzirom da će predmetni auto-put predstavljati saobraćajnicu koja povezuje Istočnu Srbiju sa Centralnom i Zapadnom Srbijom i auto-putevima E-75 (koji predstavlja deo međunarodne trase E-75, odnosno deo drumskog Koridora 10) i E-763.

Projekat obuhvata teritotije opština: Sopot, Mladenovac, Lazarevac, Aranđelovac, Topola, Rača, Lapovo, Velika Plana, Svilajnac, Despotovac i Bor.

Na ovaj način ostvariće se veza Istočne, Zapadne i Centralne Srbije sa Beogradom i Vojvodinom na severu, odnosno centralnom i zapadnom Evropom, kao i sa južnim delovima Republike, odnosno Makedonijom, Bugarskom i dalje sa Bliskim istokom i Azijom.

Petljom “Županjac“ kod Lazarevca spojiće se dva autoputa, “Miloš Veliki“ i “Vožd Karađorđe“, što će omogućiti najkraću vezu sa Crnom Gorom, a preko luke Bar i sa južnom Italijom, kao i veze sa pomorskim lukama Jadrana i Sredozemlja.

Konekcije autoputa “Vožd Karađorđe“ sa Koridorom 10 će se ostvariti kod Malog Požarevca i Markovca.

Realizacija predmetnog projekta doprineće socijalnom i ekonomskom razvoju, stvaranjem uslova za otvaranje novih radnih mesta, odnosno za smanjenje nezaposlenosti i razvoj nerazvijenih opština u Srbiji kroz koje će prolaziti, kao i poboljšanju opštih uslova života građana. Uz uzimanje u obzir i indirektnih koristi i efekata od ulaganja u projekat, ubrzani društveno-ekonomski razvoj područja uticaće dalje na razvoj privrede u svim segmentima (industrija, turizam, poljoprivreda, i dr.). Izgradnja ove trase omogućiće ubrzani razvoj turizma u Šumadiji, gde postoji ogroman istorijski potencijal, olakšaće se pristup brojnim verskim i kulturnim objektima.

Očekivana finansijska korist od realizacije projekta odnosi se na prihode od naplate putarine i na komercijalne prihode.

Izvor: Koridori Srbije