Beograd uči lekcije u oblasti pametnih gradova od najboljih!

Foto: Ambasada Finske

Seminar “Pametni gradovi – iskustva Finske” održan je juče u rezidenciji ambasadora Finske, u prisustvu predstavnika gradova širom Srbije, poslovne zajednice i državnih institucija. Na seminaru su predstavljena iskustva finskih pametnih gradova koji teže da stvore održivu i ekološku infrastrukturu i rešenja koja će na najbolji način zadovoljiti potrebe građana.

Finska je jedna od vodećih zemalja u Evropi u razvoju koncepta pametnih gradova, a Helsinki se svrstava među pet najnaprednijih gradova u svetu po predanosti administracije u pronalaženju rešenja pametnih gradova. Helsinki ima ambiciozne ciljeve da postane najfunkcionalniji grad na svetu i da postane ugljenično neutralan do 2035. godine, a rešenja pametnih gradova će doprineti ovom cilju.

“Verujem da iskustva Finske mogu da pomognu srpskim institucijama i kompanijama da razmišljaju više o razvoju koncepta pamethih gradova i da podstaknu na bržu implementaciju ovih rešenja. Na ovaj način, može se uticati i na unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji i konkurentnost u budućnosti“, rekao je ambasador Perti Ikonen.

Foto: Ambasada Finske

Tokom uvodnih obraćanja, gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić istakao je da je koncept pametnog grada prepoznao kao važan u prvim nedeljam mandata, a potrebu za promenama kakve ovaj koncept donosi potvrdile su i prognoze da će u narednih 15 godina Beograđana biti oko 250.000 više nego danas.

„Moramo na vreme da se pripremimo i organizujemo našu prestonicu kako bi mogla da odgovori na izazove gradova koji rastu: od saobraćajnih gužvi, komunalnih problema, do unapređenja komunikacije sa upravom. Skromno priznajem da je Beograd u primeni ovog koncepta još uvek na počecima, a mogu i da se pohvalim napretkom, pogotovo u oblasti saobraćaja i komunikacije sa građanima. Beograd uči od najboljih i čast nam je da o ovoj temi diskutujemo sa ljudima iz najvažnijih finskih organizacija, agencija i kompanija u ovoj oblasti“, istakao je Radojičić.

Ambasada Finske seminar je organizovala u saradnji sa NALED-om, organizacijom koja je od 2016. uključena u pripremu regulative i  najboljih rešenja u oblasti razvoja e-uprave i e-poslovanja u Srbiji.

Foto: Ambasada Finske

Predsednik Saveza za e-upravu u NALED-u Željko Tomić rekao je da je Finska u Srbiji prepoznata kao lidera u primeni pametnih rešenja za unapređenje transporta, energetike i upravljanja otpadom.

„Potrebno je da razgovaramo sa predstavnicima vodećih svetskih inovatora u ICT-u ukoliko želimo da naše lokalne samouprave prate svetske trendove. Procene su da će rešenja koja se primene u 75 najvećih pametnih gradova, za pet godina generisati uštede veće od pet milijardi dolara samo za javnu upravu dok će pametne komunalne usluge, zgrade, transport i proizvodnja, privredi uštedeti 14 milijardi, a građanima čak 27 milijardi dolara“, rekao Tomić.

Tokom panel diskusije učesnici seminara imali su priliku da sa finskim ekspertima i predstavnicima finskih kompanija razgovaraju o tome kako se njihova iskustva mogu primeniti u Srbiji.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti