Grad Beograd brine o važnosti i potrebi očuvanja životne sredine

Povodom predstojećeg Dana Sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Beograda (1. aprila), predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević učestvovao je danas u sadnji stabala crvenog hrasta u Ulici maršala Tolbuhina na Novom Beogradu.

Foto: Grad Beograd

Događaju su prisustvovali član Gradskog veća Vladimir Jestratijević, vršilac dužnosti podsekretara za energetiku Milan Vulević, kao i direktor JKP „Zelenilo – Beograd” Slobodan Stanojević.

Nikodijević je rekao da je za 29 godina postojanja Sekretarijata za zaštitu životne sredine urađeno mnogo, pre svega na podizanju svesti građana, kao i ljudi koji vode Grad Beograd o važnosti i potrebi očuvanja životne sredine.

„Danas je kompletiran drvored koji broji ukupno oko 40 stabala. U poslednjih nekoliko godina ovaj sekretarijat je doneo niz strateških propisa po kojima Grad Beograd i danas funkcioniše. Jedan od najvažnijih propisa je Strategija pošumljavanja čiji je cilj očuvanje postojećih šumskih kapaciteta, ali i njihovo povećanje.

Na Strategiju pošumljavanja nadovezuju se i druge, poput Strategije o zaštiti kvaliteta vazduha i očuvanja vodoizvorišta“, rekao je Nikodijević.

Prema njegovim rečima, u poslednjih nekoliko godina posađeno je oko 200.000 sadnica, što su podaci kojima se Grad Beograd ponosi.

„Ne smemo se time zadovoljiti i moramo da nastavimo da radimo jer su u pitanju ključni segmenti kvaliteta vazduha, zaštite vodoizvorišta i zaštita zemljišta od erozije. Za nas je jako bitna odluka prema kojoj u Beogradu nijedno stablo ne može da bude posečeno, a da dva nisu zasađena. Zahvaljujući upravo toj odluci, danas u Beogradu imamo mnogo veći broj zelenih površina u odnosu na period od pre pet godina, ali i mnogo bolji kvalitet parkova, zelenila i šumskih područja „, dodao je predsednik gradske skupštine.

Nikodijević je dodao da će Grad Beograd nastaviti da podržava sve aktivnosti Sekretarijata za zaštitu životne sredine i pružiti neophodnu pomoć kako bi se i dalje radilo na buđenju svesti građana kada je reč o ekologiji.

„Želimo da u taj proces uključimo još veći broj sugrađana jer smo u ovom zajedničkom poslu pre svega partneri. Sve što radimo namenjeno je budućim generacijama koje bi takođe trebalo da žive u gradu koji je očuvan i human. Zahvaljujem JKP „Zelenilo – Beograd” koje je preuzelo veliki deo odgovornosti u poslednjih nekoliko godina. Brojne zelene površine, parkove, sportska igrališta i urbane džepove održava upravo ovo preduzeće i samo u toku prošle godine uređeno je 48 takvih javnih prostora. Kada je u pitanju zaštita životne sredine, sve gradske službe su uključene u proces i činimo velike korake za bolju budućnost našeg grada“, zaključio je Nikodijević.

Vršilac dužnosti sekretara za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević podsetila je da je zaštita životne sredine jedan od najvažnijih zadataka svake lokalne samouprave.

„Sekretarijat za zaštitu životne sredine postigao je jako dobre rezultate u poslednjih nekoliko godina. Nekada su u pitanju stvari koje građani ne mogu lako da primete, ali ćemo nastaviti odgovorno da radimo svoj posao kako bi naš grad i dalje mogao da se ponosi velikim brojem kvalitetno uređenih zelenih površina. Svako ima pravo na zdrav život i u tom smislu zaštita životne sredine je jedan od najvažnijih zadataka.Grad Beograd je prepoznao važnost ekologije i zbog toga se za zaštitu životne sredine odvajaju značajna sredstva“, rekla je Ivana Vilotijević.

Izvor: Grad Beograd

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti