700 domaćinstava u Užicu iskoristilo subvencije za zamenu kotlova

Foto: Grad Užice

U Užicu je 700 domaćinstava iskoristilo subvencije za zamenu individualnih ložišta, saopšteno je na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine.

Ministarka Irena Vujović obišla je sa gradonačelnicom Jelenom Raković Radivojević novu gasnu kotlarnicu u Sportskoj hali Veliki park i posetila jednu od porodica koja je uz subvenciju zamenila kotao u svom domaćinstvu.

“Zadovoljstvo mi je što danas obilazimo projekte koji su izuzetno značajni za smanjenje aerozagađenja. Užice je jedan od gradova koji beleži prekomerno zagađenje i zato je važan set mera koji sprovodimo kako bismo popravili kvalitet vazduha. Lokalna samouprava je pokazala odgovornost prema građanima,  imali su spremne projekte koje su kandidovali na konkursima ministarstva i zbog toga danas možemo da imamo ove rezultate. U sportskoj hali Veliki park zamenjena je kotlarnica na mazut, novom gasnom kotlarnicom. Ovo je značajan projekat, ali je takođe važan i veliki odziv građana za subvencionisanu zamenu ložišta u domaćinstvima. Građani Užica su pokazali da su ekološki odgovorni i da žele da se greju na ekološki prihvatljivije energente, dajući time lični doprinos poboljšanju kvaliteta vazduha”, rekla je Vujović.

Ministarka je podsetila da je uz podršku ministarstva u prethodnoj godini zasađeno više od pet hiljada sadnica u Užicu i dodala da će se u tom pravcu nastaviti i u budućnosti.

Govoreći o ostalim ekološkim projektima u tom gradu, Vujović je najavila ulaganje u „Duboko“ koji će biti jedan od najmodernijih regionalnih reciklažnih centara u Srbiji, u skladu sa evropskim standardima.

“Sredstva za Regionalni centar za upravljanje otpadom obezbeđena su iz kreditne linije Evropske banke za obnovu i razvoj i to je jedan od najznačajnijih projekata ne samo za Zlatiborski, već i za lokalne samouprave Moravičkog okruga koje ka njemu gravitiraju. Važno je da radimo i na edukaciji građana za primarnu selekciju otpada i čestitam gradonačelnici na edukativnom centru koji je izuzetno važan za sve što nam sledi”, rekla je Vujović, dodajući da je Užice deo projekta odvajanja otpada u domaćinstvima, koji se sprovodi u 17 gradova i opština u Srbiji, u cilju povećanja stope reciklaže.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti