Akcija čišćenja priobalja kanala i šume kod Vrbasa

Foto: Ekološki pokret Vrbasa
Foto: Ekološki pokret Vrbasa

Volonteri Ekološkog pokreta Vrbasa izveli su akciju čišćenja priobalja kanala i šume kraj prevodnice u Vrbasu, od posledica opuštanja prvomajskih izletnika.

Na uskom potezu od jedva 200 metara šume napunili su 50-tak džakova raznog smeća razbacanog samo u jednom danu.

– Ovu akciju već tradicionalno svake godine izvodimo, “svesni neodoljive potrebe” dela naših sugrađana da za prvi maj malo “uvaljaju, iseku i ugaze nešto zeleno” i potom ga “išaraju svojim đubretom”, kaže Ratko Đurđevac, predsednik Ekološkog pokreta Vrbasa.

 

 

On dodaje da inspekciju ovi “uvrnuti mozaici” mnogo ne zanimaju iako su lako predvidiv. Ne obilaze se izletišta, nema upozorenja na tablama o neprihvatljivom ponašanju, nema posledica za to ponašanje. Udri tad po prirodi gde god je zatekneš.

– No, eto novog posla i novih izazova za nas zaštitare. Ovim pokazujemo kako se na pravi način upravlja otpadom. Lepi primeri izgleda ne dotiču previše osobe bez kućnog vaspitanja i ekološke svesti, koliko bi ih takla “lepo nakićena Krivična prijava”, ističe Đurđevac i poziva sugrađane da im šalju fotografije znanih i neznanih počinioca nedela protiv prirode.

Izvođenje akcije omogućeno je realizacijom Projekta “Osnaživanje odgovornosti i obaveza za bolju životnu sredinu”, koji se realizuje uz podršku programa CSOnnect, kojeg sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu (REC). Program finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti