37 popularnih turističkih obeležja u opasnosti od rasta nivoa mora

Klimatske promene unose element neizvesnosti u budućnost naše planete – ali se na njihovom udaru nalazi i prošlost naše civilizacije.

Foto-ilustracija: Pixabay

Nedavno objavljeno istraživanje u naučnom časopisu Nature Communications otkrilo je da su znamenitosti pod zaštitom Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) u priobalnim područjima u riziku od porasta nivoa mora i odnošenja tla od strane prirodnih sila.

Stogodišnji olujni talas predstavlja opasnost za 37 turističkih destinacija, dok ih je 42 ugroženo erozijom zemljišta.

Voda „guta“ ukupno 75 odsto Uneskovih znamenitosti u neposrednoj blizini mora. Najosetljive na plavljenje su tri mediteranske države: Italija, Hrvatska i Grčka.

Foto-ilustracija: Pixabay

Rast nivoa vode u Italiji pretnja je po 13 lokacija obuhvaćenih istraživanjem, odnosno 87 odsto ukupnog broja primorskih mesta svetske kulturne i prirodne baštine pod zaštitom Uneksa u ovoj zemlji, u Hrvatskoj – 6 (86 odsto), a u Grčkoj – 3 (75 odsto).

U izuzetno kritičnoj situaciji nalazi se i Venecija, grad podignut na 118 ostrvaca koji se smatra za arhitektonski biser.

Erozija je, pak, najveći neprijatelj Tiru u Libanu. On je tek jedan od 86 odsto priobalnih Uneskovih turističkih oblasti pod njenim negativnim uticajem. One su takođe najviše rasprostranjene u Italiji, Hrvatskoj i Grčkoj.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti