15 miliona dinara za zaštitu prirodnih bogatstava Kosmaja

Foto-ilustracija: Pixabay

Grad Beograd izdvojio je blizu 15 miliona dinara za projekat identifikovanja, praćenja i konzervacije retkih, ugroženih i endemičnih drvenastih vrsta na području Kosmaja, navodi se u saopšenju Grada.

Kako objašnjava gradonačelnik Beograda Zoran Radojčić, ova sredstva će se izdvajati iz budžeta Grada Beograda tokom ove i naredne godine.

„Kosmaj i njegova šira okolina predstavljaju područje od posebnog kulturno-istorijskog značaja za Beograd, sa većim brojem zaštićenih kulturnih dobara i spomenika i zato mi je posebno drago što ćemo i ovim projektom doprineti tome da zaštitimo ovaj prirodni, ali i kulturno-istorijski dragulj Beograda“, rekao je Radojčić.

On je dodao da je Kosmaj predeo izuzetnih odlika i da se od 2004. godine nalazi pod zaštitom u cilju očuvanja šume, te retkih i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta.

Gradonačelnik je podsetio da je više od 70 odsto površine planine Kosmaj pod šumskom vegetacijom gde dominiraju bukova i hrastova šuma, uz manji broj četinara, te da se na Kosmaju nalazi preko 550 različitih vrsta biljaka.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti