15 gradova i opština uvodi lokalne registre izvora zagađenja

Foto-ilustracija: Unsplash (Marcin Jozwiak)

Agencija za zaštitu životne sredine održala je onlajn radionicu o uspostavljanju i vođenju lokalnih registara izvora zagađenja kako bi nadležne institucije mogle da ostvare bolji uvid u izvore zagađenja na svojoj teritoriji. Ovo će omogućiti lokalnim institucijama da donose planove i mere kako bi se sprečilo i smanjilo zagađenje i očuvali prirodni resursi, stoji u saopštenju Agencije za zaštitu životne sredine.

Predstavnici relevatnih institucija iz više od 100 lokalnih samouprava širom Srbije aktivno su učestvovali u radionici, a do kraja marta će prvih 15 opština i gradova imati potpuno uspostavljene svoje lokalne registre.

„Želja nam je da do kraja ove godine taj posao bude završen u svim gradovima i opštinama Srbije“, rekla pomoćnica direktora Agencije za zaštitu životne sredine, dr Tamara Perunović Ćulić.

Na kraju projekta, podaci o lokalnim izvorima zagađivanja biće dostupni i široj javnosti na jednom mestu, u okviru Nacionalnog registra izvora zagađivanja, u digitalnom i mašinski čitljivom formatu. To će omogućiti privatnom, civilnom i akademskom sektoru, ali i medijima i građanima da se na jednostavan način informišu i da kreiraju proizvode zasnovane na otvorenim podacima.

Uključivanje podataka lokalnih samouprava o izvorima zagađivanja u Nacionalni registar Agencije omogućiće bolje sagledavanje zagađenja u Srbiji u celini, kao i jednostavnije analize podataka kako bi se kreirale efikasne javne politike za zaštitu životne sredine na nacionalnom i na lokalnom nivou.

Radionicu je vodio Siniša Mitrović, rukovodilac Centra za cirkularnu ekonomiju pri Privrednoj komori Srbije, a prezentacije o vođenju lokalnih registara zagađenja i izveštavanja održali su mr Nebojša Redžić, Lidija Mihailović i Ljiljana Đorđević iz Odeljenja za Nacionalni registar izvora zagađivanja, indikatore i informacioni sistem Agencije za zaštitu životne sredine.

Uspostavljanje digitalnih registara lokalnih izvora zagađivanja je deo aktivnosti Agencije za zaštitu životne sredine u okviru projekta „Otvoreni podaci za održivi razvoj“. Ovaj projekat sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj u partnerstvu sa Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu, uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti