Ulice u centru Tel Aviva se pretvaraju u pešačke zone

Prošle godine jedna telavivska ulica u centru grada Tel Aviv privremeno je pretvorena u pešačku zonu, dok je druga za automobilski saobraćaj bila zatvorena samo petkom. S obzirom na veliko povećanje broja pešaka, ali i pozitivan uticaj na poslovanje lokalnih prodavnica, gradske vlasti odlučile su da se oproste s automobilima u još 11 ulica.

Foto-ilustracija: Unsplash (Yoav Aziz)

Tokom narednih nekoliko nedelja u 11 popularnih ulica grada Tel Aviv-Jafa urediće se nove pešačke zone s potpuno ili delimično zabranjenim automobilskim saobraćajem, javlja „The Jerusalem Post“. Gradske vlasti su ovu odluku donele temeljem dobrih rezultata ostvarenih tokom prošlogodišnjeg eksperimentalnog uvođenja pešačkih zona u središtu grada, nastojeći da podstaknu poslovanje lokalnih trgovina i prilagode grad potrebama pešaka. Samo jedna od tih ulica biće zatvorena za automobilski saobraćaj tokom večernjih i noćnih sati, dok će preostalih 10 postati nove pešačke zone s ugostiteljskim terasama i novom urbanom opremom.

„Otvaranje pešačkih zona u našem gradu deo je sveobuhvatnog plana kojim će se njegov centar postepeno nameniti isključivo pešacima i biciklistima i dostavnim vozilima i javnom prevozu“, rekao je gradonačelnik Tel Aviva-Jafa Ron Huldai. „U poslednjih godinu dana Ulicu Levinski smo pretvorili u pešačku zonu i za automobilski saobraćaj petkom zatvorili Ulicu Šeinkin, a građani su tu promenu prihvatili s oduševljenjem.

“Na delovima ovih ulica označiće se zone kratkog parkiranja za potrebe dostavnih vozila koja više neće moći da se parkiraju ispred prodavnica, a restoranima će se omogućiti postavljanje stolova i stolica u skladu s gradskim propisima.

Izvor: S.F./Ekovjesnik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti