Šumska uprava „Kovilj“ sadi belu vrbu na 13 hektara

Foto: JP Vojvodinašume

U okviru svojih redovnih aktivnosti JP „Vojvodinašume“, u sezoni, svakodnevno pošumljava. Oko 4000 sadnica autohtone sorte bele vrbe zasađeno je na 5 hektara u Šumskoj upravi „Kovilj“ (GJ “Topolik” Odsek 39/f). U narednim danima će čitava predviđena površina od 13 hektara biti bogatija za 10.700 sadnica.

Vrba je tipična vrsta za ritska staništa. U prethodnom periodu visoke temperature izazvale su produžetak vegetacije i tek su nedavne padavine stvorile uslove za sadnju listopadnog drveća.

JP „Vojvodinašume“ svake godine ulaže napore da, uz redovnu obnovu, podiže i nove šume na površinama koje su dodeljene na upravljanje i gazdovanje. U prethodnim mesecima pošumili smo više od 500 hektara u Vojvodini, a podizanje zasada na najvećim površinama tek predstoji.

Foto: JP Vojvodinašume

Izvršni direktor za šumarstvo, ekologiju i razvoj u JP „Vojvodinašume“, dr Marko Marinković, obraćajući se predstavnicima medija, istakao je i sledeće: “JP „Vojvodinašume“ ima osnovnu delatnost, a to je očuvanje postojećih šuma i unapređenje njihovog stanja, ali i povećanje površina pod šumama. Optimalna pošumljenost Vojvodine trebala bi da bude 14 odsto, a trenutno je taj broj duplo manji. Šumsko zemljište je neprocenjiv resurs i sve što bude dato ili ustupljeno na korišćenje, biće pošumljeno, jer šumari imaju i volju i znanje i energiju da podižu nove šume.“

„Uz učešće više od 30 volontera, i to studenata Prirodno-matematičkog fakulteta, odseka za biologiju i članova Pokreta gorana, sadnja je uspešno realizovana. Od velike važnosti je uključivanje volontera i njihovo učešće u ovakvim akcijama. To je primer dobre prakse, isto kao i činjenica da se mi, kao društveno odgovorno preduzeće, uvek sa zadovoljstvom priključujemo akcijama koje za cilj imaju unapređenje životne sredine i očuvanje iste. Prethodne sedmice donirali smo oko 4.000 sadnica za akciju ‘Nedelja za zeleniju Vojvodinu’. Očekuje nas i nastavak projekta ‘Zasadi drvo’, koji će se već u januaru mesecu ponovo pokrenuti i tada nas očekuje pošumljavanje još nekoliko desetina hektara na područjima Šumskog gazdinstva ‘Novi Sad’ i Šumskog gazdinstva ‘Sremska Mitrovica’„, izjavio je Marinković.

Izvor: JP „Vojvodinašume“

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti