Nemačka povećava porez na avio-karte za kratke letove

Foto-ilustracija: Unsplash (Leonardo Yip)

Vlada Nemačke planira da poveća porez na avionske letove na kratkim relacijama na 74 odsto u okviru mera za borbu protiv klimatskih promena, kažu izvori u izvršnoj vlasti.

Predlog zakona koji sadrži i povećanje poreza na letove duže od 2.500 kilometara, Vlada bi trebalo da odobri sutra, u sredu, izjavio je u utorak vladin izvor za Frans-Pres.

Konkretno, država će od aprila 2020. godine uzimati 13,03 evra po karti za kratak let, a sada uzima 7,50 evra.

Za letove od 2.500 do 6.000 kilometara, porez će biti 33,01 evra, a sada je 23,43, a za letove na dugim relacijama povećaće se sa sadašnjih 42,18 na 59,43 evra.

Ukupno, ti porezi treba da nemačkoj državi donesu dodatnih 740 miliona evra godišnje i nadoknade efekat smanjenja PDV-a na karte za železnički prevoz od januara 2020. godine, kada će porez na železničke karte na dugim relacijama biti smanjen na svega 7 odsto, sa sadašnjih 19. Ta nova, niža stopa je već na snazi za kraća putovanja vozom.

„Ne možemo dozvoliti da Nemačka ponovo propusti svoje ciljeve u zaštiti životne sredine„, rekla je ministarka zaštite životne sredine Svenja Šulce prošle nedelje kada je predstavljen predlog zakona o klimi.

Foto-ilustracija: Unsplash (William Topa)

„Nemački ciljevi u vezi s klimom prvi put postaju pravno obavezujući“, dodala je ona.

Nemačka, kao prva evropska ekonomija, neće sledeće godine dostići cilj od 40 odsto smanjenja emisije ugljen-dioksida u odnosu na 1990. godinu.

Nemačka želi smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte za deset godina za 55 odsto, ali bi i to bilo iznad nivoa iz 1990. godine, a želi i 65 odsto učešća obnovljivih izvora energije u svojoj proizvodnji električne struje.

Da bi se to postiglo, u Nemačkoj će biti uspostavljen sistem „trgovanja emisijama“ zagađenja, posebno za prevoz i javne delatnosti.

Predstavljen u septembru posle višenedecljnih pregovora konzervativaca CDU/CSU, Angele Merkel i socijaldemokrata (SPD), nacrt zakona su, ekološka opozicija i nekoliko nevladinih organizacija koje se bave zaštitom životne sredine, već ocenile kao „neambiciozan“.

Izvor: Zelena Srbija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti