Kancelarija za mlade dobila prvi zeleni zid u Kragujevcu

Foto: Grad Kragujevac

U okviru aktivnosti projekta Budi neko – budi EKO! koje realizuje udruženje Eko fan kamp u saradnji sa Kancelarijom za mlade uz podršku grada Kragujevca na zidu Kancelarije postavljena je prva zelena instalacija. Radi se o popularnom ”zelenom zidu” ili vertikalnom vrtu koji urbanu sredinu može da pretvori u pravu malu oazu.

To je jedna od lepih i korisnih aktivnosti koje organizuje ekološko udruženje Eko fan kamp u cilju zaštite i unapređenja životne sredine. Zeleni zidovi su danas veoma popularni u svetu i kod nas i zid Kancelarije za mlade je prva zelena instalacija te vrste u gradu, a postoji još mnogo lokacija kojima bi oplemenjivanje zelenim površinama dobrodošlo i to sve u cilju lepšeg ambijenta urbanih delova grada i radi kvalitetnijeg života sugrađana. Grad Kragujevac godinama uspešno sarađuje sa udruženjima i kroz konkursna sredstva finansira 11 ekoloških organizacija. „Osim što rade važne projekte u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine, udruženja rade na edukaciji mladih i društva uopšte“, rekao je Zoran Prokić, član Gradskog veća za zaštitu i unapređenje životne sredine i najavio da su u narednoj godini za programe ekoloških udruženja i organizacija predviđena veća sredstva.

Projekat ima za cilj da na nekoliko lokacija u gradu formira zelene zidove, urbane džepove i održi obuke i radionice o infrastrukturnim mogućnostima grada Kragujevca u pogledu izrade zelenih krovova i dodatnog ozelenjavanja slobodnih površina u urbanoj sredini. „Pored mladih radimo i sa najmlađim sugrađanima na edukaciji o važnosti očuvanja i povećavanja broja površina pod zelenim pokrivačem u gradskom jezgru i šire“, rekao je Zoran Mitrović, predsednik Eko fan kamp udruženja, i istakao da je zid kragujevačke Kancelarije za mlade prvi u Srbiji koji je dobio svoju zelenu umetničku dimenziju. „Mislim da je veoma važno da prva zelena instalacija bude na zidu Kancelarije, prvenstveno zbog mladih ljudi koje kancelarija okuplja, a i zato što se nalazi u jednoj od prometnijih ulica u gradu, a zeleni zid predstavlja jedno od rešenja koje urbanu sredinu može učiniti prijatnijom za život“.

Izvor: Grad Kragujevac

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti