Zoran Radojičić: Beograd sistematski uvećava zeleni fond

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić istakao je da Grad Beograd ima odgovoran pristup prema životnoj sredini i unapređenju kvaliteta života Beograđana.

Foto: Grad Beograd

Grad Beograd sistematski uvećava zeleni fond, o čemu svedoči i to što je od 2014. do danas posađeno oko 22.000 stabala. Samo ove godine biće posađeno više od 4.500 novih stabala“, ukazao je Radojičić.

On je podsetio da će do kraja nedelje Beograd biti bogatiji za 300 novih sadnica, što je duplo više nego što je posečeno na trasi gondole. Sadnja je počela juče u parku Ušće i predviđeno je da traje tri dana.

JP „Skijališta Srbije” je kao deo nadoknade za posečena stabla u okviru realizacije projekta „Beogradska gondola” obezbedilo 25 miliona dinara za sadnju novih stabala, od kojih je deo usmeren na ovu sadnju.

„To pokazuje da su Beogradu važni veliki kapitalni projekti, koji će izmeniti sliku našeg grada, i da mislimo na kvalitet života naših sugrađana, na njihovo zdravlje i okruženje u kojem borave. JKP „Zelenilo – Beograd” pored novih sadnica, u planu za 2019. ima i izgradnju ili sanaciju 26 dečjih igrališta, 20 sportskih terena, 10 teretana na otvorenom, pet parkove za pse, kao i desetine staza i šetališta“, istakao je Radojičić.

Prvi čovek grada je naglasio da će žičara od Ušća do Kalemegdana biti novo prevozno sredstvo, ali i turistička atrakcija.

„Gondola je jedan od važnih simbola mnogih evropskih i svetskih gradova, poput Londona, Singapura, Rio de Žaneira, Budimpešte, Ljubljane i Barselone. Njihovi posetioci rado uživaju u vožnji i pogledu koji im se pruža. Siguran sam da će naša gondola biti privlačna Beograđanima i gostima kako zbog pogleda na znamenitosti prestonice, kao i dve reke, tako i zbog veze od Beogradske tvrđave do Parka Ušće“, kazao je gradonačelnik.

Radojičić je ukazao da je bitno da se ponuda Beograda obogaćuje i privlači turiste, jer oni pune beogradsku kasu i dodaje da egzistencija oko deset odsto sugrađana direktno zavisi od turizma.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti