Znanjem protiv straha o zmijama

 

Foto: Zavod za zaštitu prirode Srbije

Na poziv Centra za promociju nauke i obrazovanja u Šapcu, predstavnici Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Udruženja „Poskok“ iz Vladičinog Hana, održali su obrazovni program „Znanjem protiv straha“, u okviru manifestacije Evropska noć istraživača.

Program „Znanjem protiv straha“ ima za cilj da na zanimljiv i informativan način učesnike upozna sa svetom zmija, kako bi se smanjio neracionalan strah od ovih vrsta, zbog koga često stradaju.

Program je otvorila nastavnica biologije u OŠ „Stojan Novaković“ iz Šapca Marija Đerić, koja je učenicima predstavila značaj programa i održala prezentaciju o karakteristikama zmija i vrstama koje imaju svoje stanište u našoj zemlji.

Nakon prezentacije deca su imala priliku da vide kratak film o Zmijama u Srbiji, autora Nenada Preradovića. Gde se mogu videti i u kojim krajevima u Srbiji žive sve autohtone vrste otrovnih i neotvornih zmija, deci je kroz prezentaciju prikazao herpetolog Zavoda dr Rastko Ajtić.

Foto: Zavod za zaštitu prirode Srbije

Kao deo akcije oslobođenja od straha od zmija, u okviru ovog programa deca su imala priliku i da uz nadzor i instrukcije Vladice Stankovića iz Udruženja „Poskok“ iz Vladičinog Hana, drže neotrovnu zmiju u ruci i slikaju se njom.

U okviru manifestacije Evropska noć istraživača Zavod za zaštitu prirode Srbije učestovao je i u programu u Regionalnom centru za razvoj zaposlenih u obrazovanju u Nišu, kada je mr Danko Jović, rukovodilac Kancelarije Zavoda u Nišu predstavio bio i geo diverzitet u zaštićenim područjima Jugoistočne Srbije.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti