Zeleni poslovi Srbije

indexZahvaljujući podršci Ministarstva trgovine, turizma i tekomunikacija, Kancelarije Međunarodne organizacije rada u Beogradu  (MRO), Fakulteta za primenjenu ekologiju „Futura“ kreirane su Studija za statističko praćenje zelenih poslova u Srbiji i veb portal www.zeleniposlovisrbije.rs gde potencijalni poslodavci mogu da oglašavaju svoje oglase, a osobe koje traže posao u toj oblasti mogu da postave svoj CV i pregledaju „zelene“ oglase.

„Bilo je neophodno okupiti i obavestititi sve zainteresovane strane u zemlji kako bi se utvrdili uslovi za stvaranje regulatornog okvira za zelena zanimanja, da se statistički prate i integrišu u nacionalni statistički sistem računa, utvrdilo koliko navedena zanimanja utiču na porast BDP-a, donosile investicione odluke, uskladili sa standardima EU i prilagodili šifarnik zanimanja sa  svim tim novonastalim promenama. Prvi korak  jeste stvaranje Zelenog privrednog registra koji bi identifikovao sva pravna lica koja posluju u toj oblasti.

Takođe je neophodno i stvoriti podsticajni mehanizam za pravna lica koja štite životnu sredinu . Ovo je posao koji mora da se radi u koordinaciji sa svim zainteresovanim stranama zato što mora da se primeni multidisciplinarni pristup. Dobili smo podršku relevantnih institucija u zemlji, naročito Kancelarije Međunarodne organizacije rada (MRO) sa kojom nameravamo da proširimo ovaj projekat.Verujem da ćemo svi zajedno raditi na uređivanju ove oblasti kako bismo obezbedili zdravu životnu sredinu građanima, poslove u toj oblasti i stvorili pozitivne ekonomske efekte za našu zemlju. “, izjavila je Sophie (Sofi) Kekić, predsednica Centra za istraživačke i razvojne projekte –EcoDev

„U sklopu Studije o zelenim poslovima u Srbiji dali smo metodološki okvir za statističko praćenje zelenih poslova u Srbiji koji podrazumeva integraciju statistike zelenih poslova sa zvaničnim statistikama pre svega sistemom ekonomskih računa životne sredine i nacionalnih računa. Izgradnja statističkog sistema zelene zaposlenosti podrazumeva sledeće: utvrđivanje oficijelne definicije zelenih poslova koja bi proizašla iz konsenzusa svih zainteresovanih strana polazeći od preporuka ILO-a, planiranje i organizovanje redovnog sprovođenja statističkih istraživanja u toj oblasti prema utvrđenoj međunarodnoj metodologiji pa sve do kreiranja zelenih input-autput tabela tj. integracije statistike zelenih poslova sa sistemom makroekonomskih statistika nacionalnih računa“, izjavio je Dušan Gavrilović, makroekonomista, statističar.

Vesna Vukajlović

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti