„Zelena energija” – Sajam Energetike i Ekologije 2015.

sajam ee 2015Od 14. do 16. oktobra 2015. godine u Beogradu biće održan 11. Međunarodni sajam energetike i 12. Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa EcoFair. Moto koji objedinjuje ove dve međusobno zavisne oblasti je „Zelena energija“.

Značaj oba sajma ove godine pojačan je i najavljenim investicijama u ovim oblastima. Sajmovi će biti jedinstvena prilika da se na jednom mestu okupe predstavnici resornih ministarstava, relevantnih institucija, preduzetnici, distributeri, investitori kao i zainteresovana javnost koji će zajednički doprineti rešavanju problema iz oblasti zaštite životne sredine i energetike i izložiti potencijale daljeg razvoja.

Energetika Republike Srbije biće predstavljen kroz nekoliko oblasti: električnu energiju, ugalj, naftu i gas, obnovljive izvore energije, energetsku efikasnost i rudarstvo. Usvajanjem novog Zakona o energetici, 1.januara 2015.godine, Republika Srbija u potpunosti je implementirala sve mere iz Trećeg energetskog paketa EU za oblasti gasnog, elektroenergetskog sektora i obnovljivih izvora energije. Ovim postaje prva zemlja u regionu koja je primenila sve te odredbe i u oblasti energetike se najviše približila u usklađivanju sa evropskim integracijama. Ovim Zakonom će se obezbediti sigurno i kvalitetno snadbevanje potrošača energentima, poboljšanje investicionog ambijenta, efikasan rad tržišta gasa i struje, učešće stranih lica na tržištu električne energije, kao i primena evropskih propisa u ovoj oblasti.

Oblast zaštite životne sredine predstavlje važno globalno pitanje i u međusobnoj je vezi sa daljim razvojem energetskog sektora. Kada je Republika Srbija u pitanju, oblast zaštite životne sredine predstavlja veoma važnu stavku u procesu pristupanja EU. Fokus Sajma će biti pitanje upravljanja otpadom, problemi nepostojanja kvalitetnih infrastrukturnih projekata na osnovu kojih može da se konkuriše za IPA fondove EU, unapređenje pravne regulative u oblasti upravljanja otpadom, razvoj reciklažne industrije. U okviru sajma EcoFair 2015 planiran je i Prateći stručni program koji čine predavanja, seminari, okrugli stolovi i razne druge aktivnosti kako bi se još više približila važnosti ekologije i očuvanje zdrave životne sredine.

U okviru ovogodišnjih sajmova održaće se i B2B sastanci u trajanju od 25 minuta kao efikasan način za lično upoznavanje potencijalnih poslovnih partnera.

Pokrovitelji ovogodišnjeg sajma Energetika 2015. su Ministarstvo rudarstva i energetike i Elektroprivreda Srbije, dok je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije pokrovitelj sajma EcoFair 2015. Partner Beogradskog sajma u organizovanju ovogodišnje manifestacije je Privredna komora Srbije.

Uputstvo kako da formirate svoj profil i da zakažete poslovni sastanak možete naći na sledećem linku.

Konferencijski program Sajmova Energetika i EcoFair 2015. možete pogledati na sledećem linku.

Svetlana Jovanović

foto: sajam.co.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti