Zelena ekonomija može da uposli 300.000 mladih

farmaceutski-otpad-lekovi_660x330Jačanjem i razvijanjem zelene ekonomije posao može dobiti za oko 300.000 mladih do 30 godina starosti koliko ih je trenutno nezaposleno – istakao je Siniša Mitrović, savetnik za domaće i EU propise u oblasti zaštite životne sredine u Privrednoj komori Srbije, govoreći na debati „Zelena ekonomija i tržište rada u Srbiji“, u organizaciji Međunarodne organizacije rada i Fondacije Fridrih Ebert u Beogradu.

Zlata Zec, izvršna sekretarka UGS Nezavisnost istakla je da uloga sindikata treba da bude jačanje svesti o značaju zelene ekonomije.

– Pogrešno se misli da je to samo sakupljanje sekundarnih sirovina sa otpada, a u suštini reč je o širokom spektru važnih zanimanja koja postoje u toj obalsti. Stoga bi u školi trebalo više pažnje obratiti na edukaciju učenika o značaju zelene ekonomije i održivog razvoja – rekla je Zlata Zec.

Ona je dodala da sindikatima veliki problem predstavlja što radnici koji rade u recikalažnoj industriji uglavnom nisu u radnom odnosu što im onemogućava da se bore za njihova prava.

Dragana Petković Gajić, stručna saradnica u Savezu samostalnih sindikata, naglasila je da su sindikati u inostranstvu porepoznali važnost zelene energije i održivog razvoja. Prognoze koje su urađene, kako je rekla, pokazuju da na globalnom niovu u okviru delaatnosti zelene ekonomije može biti zaposleno 8,5 miliona radnika, a od toga broja 3,5 miliona u pratećim oblastima, poput IT.

Izvor: www.danas.rs

Vesna Vukajlović

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti