Završna konferencija tvining projekta o sistemama trgovine emisijama EU

sistem trgovine emisijama eko minpolj gov rs

U četvrtak 3. septembra 2015. godine otvorena je završna konferencija EU tvining projekta Uspostavljanje sistema za monitoring, izveštavanje i verifikaciju potrebnog za uspešnu primenu Sistema trgovine emisijama EU.

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je da će sistem monitoringa, izveštavanja i provere emisija gasova sa efektom staklene bašte iz industrijskih i energetskih postrojenja početi da se primenjuje od 2017. godine. Kako je istakla, ovo znači da će 128 postrojenja imati obavezu da obavljaju monitoring, izveštavaju i verifikuju svoje emisije gasova sa efektom staklene bašte, a nakon toga bi trebalo da se omogući i primena sistema za trgovanje emisijama. Prema njenim rečima, u narednim nedeljama će zakon o emisijama gasova sa efektom staklene bašte biti predstavljen javnosti, a zatim će biti održana i javna rasprava.

Zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji gospodin Oskar Benedikt dodao je da je projekat trajao dve godine i da je postavio osnov da se Srbija pridruži borbi protiv klimatskih promena. Takođe je podsetio da se krajem ove godine u Parizu održava samit o klimatskim promenama na kome bi trebalo da bude potpisan novi globalni sporazum o klimatskim promenama.

Ambasador Francuske u Srbiji gospođa Kristin Moro istakla je da je borba protiv klimatskih promena veoma bitna, a navela je i da je mesec jul bio najtopliji mesec od 1880. godine.

U okviru konferencije rečeno je i da će uz pomoć ovog sistema biti unapređena srpska industrija jer će se stvoriti podsticaj za ulaganje u tehnologije sa niskim emisijama ugljen dioksida.

Tvining projekat sprovelo je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine u saradnji sa Ministarstvom ekologije, održivog razvoja i energetike Francuske, nemačkim saveznim Ministarstvom za zaštitu životne sredine, očuvanje prirode i nuklearnu bezbednost i austrijske Agencije za zaštitu životne sredine.

Sandra Jovićević

foto: eko.minpolj.gov.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti