Završena energetska sanacija 48 zgrada u Ljubljani!

Faza implementacije je okončana za najveći projekat javno privatnog partnerstva na polju energetske efikasnosti u jugoistočnoj Evropi. Energetska sanacija 48 zgrada u Ljubljani je zvanično gotova, a primopredaja zgrada je izvršena krajem avgusta. Među saniranim zgradama su sportski centri, osnovne škole, vrtići, administrativne zgrade, domovi zdravlja i druge javne ustanove. Sprovedene mere uključuju obnovu KGH sistema, zamenu unutrašnje rasvete efikasnijom, zamenu postojećih grejnih sistema rešenjima koja koriste obnovljive izvore energije, zamenu stolarije, obnovu fasada i izolaciju krovova.

Sve navedene mere će generisati godišnje uštede energije od 8.255 MWh, uz dodatno smanjenje CO2 emisija za 2.956 tona godišnje. Projekat je ukupno vredan 14,9 miliona evra.

Foto-ilustracija: Pixabay

Projekat nije samo najveće javno-privatno partnerstvo ikada potpisano u Sloveniji u oblasti energetskih usluga, već i u regionu, i samim tim je referenca za ovaj model poslovanja.

Energetska sanacija se uklapa u reputaciju grada Ljubljane, kao zelene prestonice Evrope, a očekuje se da će služiti i podizanju svesti u drugim opštinama o prednostima i koristima ovog poslovnog modela.

Nakon uspeha prvog projekta, Grad Ljubljana je odlučio da pokrene drugi projekat za energetsku sanaciju dodatnih 11 zgrada u opštini.

Drugi gradski projekat energetske sanacije Ljubljane doneće godišnje uštede energije od 2.260 MWh i smanjiće emisije CO2 za 459t svake godine.

Lansiranje projekta obeleženo je ceremonijom potpisivanja u ljubljanskom zamku, u sklopu događaja Ljubljanskog foruma. Konzorcijum Resalte i Petrola je opet partner Grada Ljubljana, a ovom prilikom pridružila se i Javna Razsvetljava, koja će se pobrinuti za sva renoviranja sistema osvetljenja u okviru projekta.

Ukupna investicija iznosi 4,8 miliona evra, sa trajanjem ugovora od 15 godina, tokom kojeg će konzorcijum voditi računa o održavanju sistema.

Luka Komazec, direktor kompanije Resalta, izjavio je: „Izuzetno smo ponosni na uspeh i završetak prve energetske sanacije grada Ljubljane. Kao kompanija koja posluje širom regiona, svesni smo pozitivnog uticaja koji će ovaj projekat imati u stimulaciji drugih opština da preduzmu slične korake ka energetskoj efikasnosti. Činjenica da se ovakav projekat može izvršiti u tako velikom obimu dokaz je da je model javno-privatnog partnerstva visoko prilagodljiv i da se može koristiti za stvaranje velikih ušteda, kao i poboljšanje kvaliteta života stanovnika i korisnika zgrada. Još jedan sjajan znak je da je grad Ljubljana odmah video koristi od ovog projekta i odlučio odmah da pokrene drugu sanaciju.“

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti