Zatvorena gradska deponija u Šapcu

Deponija.527

Posle 23 godine gradska deponija juče je zatvorena za dalje odlaganje smeća. Iako je smeštena na samo nekoliko stotina metara od centra grada, na nju je svakodnevno odlagano oko 100 tona smeća. Celokupna dnevna količina smeća od danas će biti odvožena na Regionalnu deponiju „Srem-Mačva” u Sremskoj Mitrovici.

„Posebno je važno za građane Šapca, pre svih stanovnike Benske Bare, to što je počelo prekrivanje deponije čistom zemljom kako bi što pre nestala ružna slika ovog dela grada i bili neutralisani neprijatni mirisi koji se svakodnevno šire sa „dudare”, istakao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

Za prekrivanje deponije biće potrebno više od 50.000 kubika zemlje, a sanacija terena trajaće do kraja godine.

Kako je objasnio Nenad Tomoć, pomoćnik direktora JKP „Stari grad”, kamioni od danas smeće odvoze na transfer stanicu, odakle, nakon presovanja i pretovara, smeće odlazi u Sremsku Mitrovicu. Osnovna sanacija deponije podrazumeva nasipanje zemljom i njeno pretvaranje u parkovsku površinu. Na delu deponije gde je formirano brdo biće postavljeni biotrnovi koji gasove iz tela deponije izvode na površinu.

Iz Šapca će put deponije u Sremsku Mitrovicu svakoga dana odlaziti pet do šest tura sa po 20 tona smeća. Odnošenje smeća sa seoskog područja očekuje se od naredne godine.

Prema rečima Ivana Jerotića, pomoćnika direktora JKP „Stari grad”, Šabac je i dalje podeljen u sedam reona, a građani će iznositi smeće prema uobičajenom rasporedu.

„Probni rad je ukazao na sve tehničke nedostatke tako da smo imali dovoljno vremena da poboljšamo čitav proces na transfer stanici i stvorimo mogućnost da celokupnu dnevnu količinu smeća iz Šapca ispresujemo, pretovarimo i prevezemo u Sremsku Mitrovicu, kaže Srđan Kličković, direktor Regionalne deponije „Srem-Mačva”.

Vrednost Regionalne deponije „Srem-Mačva” je oko 11 miliona evra. Evropska unija investirala je 7,3 miliona, dok je ostatak obezbeđen iz bužeta Šapca i Sremske Mitrovice (2,3 miliona evra) i Fonda za zaštitu životne sredine (87 miliona dinara).

izvor/slika: sabac.org/rts

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti