Zašto svaka ambalaža mora da bude protiv prirode? Šta ako može da se pojede?

Foto-ilustracija: Freepik (azerbaijan_stockers)

Najveći deo prehrambenih proizvoda koji se nalaze u prodavnicama obloženi su pakovanjem za čiju proizvodnju su potrebni vreme i resursi, a koje nakon što kupimo kroz nekoliko dana, ali neretko i nepun dan, završi kao otpad. Nedovoljno dobrim načinom upravljanja otpadom, on umesto da se reciklira – bude prevezen na deponiju, nastavljajući da zagađuje životnu sredinu. Još nepovoljnija mogućnost jeste da završi zabačen u prirodi, a onda su u pitanju čak i stotine godina dok ne bude razgrađen, pa i takav ostaje zagađivač.

Jedna britanska kompanija ponudila je nekoliko rešenja, a zahvaljujući jednom od njih u budućnosti bismo mogli da određene proizvode jedemo, a zatim to učinimo i sa njihovim omotom.

Jestiva folija

Kako bi se smanjilo zagađenje jednokratkom plastikom, kompanija je razvila 100 odsto biljnu, vegansku i bezglutensku jestivu foliju na bazi proteina graška. Prvi takav omot napravljen je za kocku za supu jedne kompanije, a rezultat je – kocka supe rastvara se u vrućoj vodi, zajedno sa omotom, bez promenjenog ukusa i kvaliteta. Proizvođači ove kocke za supu, rekli su da ukoliko bi biljni omotač bio dostupan svim kupcima njihovog proizvoda, godišnje bi moglo da se smanji upotreba jednokratne plastike za preko 15 tona. Treba uzeti u obzir činjenicu da je reč samo o malom omotu kocke za supu i to jednog proizvođača, koji je izuzetno lagan. Ovo upućuje na još veće količine smanjenja plastike koja će završiti u prirodi, ukoliko se trend razvoja ove tehnologije nastavi.

Biorazgradivi premaz za papir

Sve veći broj kompanija prelazi na papir, kao alternativan materijal za ambalažu, kojim se zamenjuje plastika. Ipak, kako bi papirna ambalaža bila izdržljivija, koriste se i premazi koji su često na bazi nafte. Britanska kompanija osmislila je premaze na bazi biljnih proteina, koji mogu da se koriste na različitim podlogama, među kojima je i papir. Premazi ne doprinose zagađenju životne sredine i potpuno su biorazgradivi.

Sve što je potrebno da svet preokrenemo prema povoljnom pravcu već nam se pruža. Veliki značaj imaju biljke i njihova dobro osmišljena upotreba, te nam ovakve inovacije pružaju nadu da će jednog dana sva plastična ambalaža biti zamenjena alternativnim prirodnim materijalima.

Katarina Vuinac

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti