Zašto je opasni otpad iz Makedonije dospeo u Srbiju?

Nedavno je ekološka organizacija „Zelena patrola“ skrenula pažnju na pisanje medija u Severnoj Makedoniji o besplatnom preuzimanju velike količine opasnog otpada i eksplozivnih predmeta prošle godine iz Skoplja od strane kompanije „Тrayal korporacija AD Kruševac“ u Srbiju. Važno je napomenuti da ta kompanija nema dozvolu za transport i skladištenje takvog otpada, što ih nije sprečilo da ga prenesu u drugu državu.

Foto-ilustracija: Unsplash (Antonio Janeski)

Zelena patrola u središte problema postavlila je upravo pitanje na koji način je transport uopšte bio moguć, naročito zato što je ovaj otpad u Makedoniji predstavljao veliki problem.

Postoji pretpostavka da, s obzirom na to da besplatnim preuzimanjem otpada isplativost tog čina se ne može postaviti kao mogućnost, u planu jeste nešto drugo, odnosno da će se možda opasan otpad koristiti kao sirovina u Srbiji.

Nadležna ministarstva već su obaveštena o ovom problemu o kojem, kako kažu, nisu znali ništa.

Ova tema pokrenula je i pitanje postojanja korupcije u okviru ekoloških problema u Srbiji, poput izgradnje malih hidroelektrana, ali i podsetila na pravu svrhu postojanja „ekološkog dinara“.

Vrlo često se novac koji bi trebao biti upotrebljen za zaštitu životne sredine koristi za komunalne radove, poput asfaltiranja ulica.

Dodatna zabrinjavajuća okolnost leži u tome što je u pitanju skladište slično onom u Bejrutu, gde je pre nekoliko dana zabeležena katastrofalna eksplozija, koje je postojalo nedaleko od Skoplja i koje bi imalo kapacitet za nesreću gotovo jednakih razmera. Otpad sa tog skladišta je zatim prenet u Srbiji, noseći jednaku opasnost.

Jelena Cvetić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti