Zaštita životne sredine važna za evropski put Srbije

Foto: ekologija.gov.rs

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan izjavio je da su evropski zvaničnici ocenili da je formiranje Ministarstva životne sredine jedno od najvećih dostignuća Srbije na njenom putu ka Evropskoj uniji u poslednjih godinu dana.

Trivan je, nakon sastanka sa evropskim komesarom za životnu sredinu, pomorska pitanja i ribarstvo Karmenu Velom, istakao da je ministarstvo na čijem je čelu dobilo podršku za to što je Srbija razumela da su pitanja životne sredine jako važna.

Ministar je naveo da je sa Velom razgovarao o aktuelnim pitanjima u vezi sa pregovaračkim Poglavljem 27, koje se odnosi na oblast zaštite životne sredine. On je istakao da je u Briselu otvoreno nekoliko važnih pitanja, kao što je usklađivanje legislative i normative Srbije sa EU, u čemu je već obavljen veliki deo posla, a Srbiji je pružena podrška u bavljenju ključnim pitanjima zaštite životne sredine, kao što su bavljenje predotpadnim vodama i čvrstim komunalnim otpadom. Trivan je rekao da planovi Evropske unije i Srbije u oblasti zaštite životne sredine moraju biti usaglašeni, i dodao da je bolje potrošiti više vremena na izradu pregovaračke pozicije, jer će kasnije pregovori biti lakši i kvalitetniji.

Sagovornici su se složili da su cirkularna ekonomija i zeleni rast najveća prilika za ekonomski razvoj svih zemalja, uključujući i Srbiju, i ocenili da je zaštita životne sredine nije trošak, već investicija. Tokom sastanka je odlučeno da od danas dva kabineta budu u stalnom kontaktu i komunikaciji, a Trivan je uputio poziv evropskom komesaru za životnu sredinu, pomorska pitanja i ribarstvo da poseti Srbiju.

izvor: ekologija.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti