Zamirisali plastenici na jagode

Foto-ilustracija: Unsplash (Artur Rutkowski)

U kraju čuvenom po plasteničkoj proizvodnji povrća, u zaštićenim uslovima jagodu gaji tek oko 10 odsto proizvođača. Berba jagoda pod plastenicima počela je pre desetak dana, a cenom od 300-350 dinara proizvodjači su zadovoljni.

U selu pokraj Južne Morave učitelj Ljubiša Ilić opredelio se za prve prolećne slatke plodove. Uz trešnjik, jagode gaji na 16 ari.Traže mnogo truda i zalaganje cele porodice, kaže, a iako pod folijom zavise od vremenskih prilika.

„Nikad luđe, sneg u aprilu, a toplo vreme u januaru, decembru, februaru što je pomamilo kretanje vegetacije tako da smo imali jakih muka i nevolja da jagodu zaštitimo i dođemo do ovakvog premijum kvaliteta. Ova jagoda je lepa vizuelno pre svega, ali ona je bezbedna nju kako uberete možete odmah jesti ne možete čak ni prati“ kaže Ljubiša Ilić, proizvođač jagoda iz Manojlovca kod Leskovca.

Crvene, slatke, krupne i nežne. Treba ih brati pažljivo, a berača nema, pa se proizvođači oslanjaju na rođake i komšije.

„Mi možemo da pojedemo koliko hoćemo dok beremo i zaradimo. Ali, bogami je vrućina? Opasna vrućina“, ističe Svetlana Mitić iz Manojlovca.

Pročitajte još:

Istu muku ima i Snežana Petrović iz Bogojevca uz koju pod plastenicima zatičemo samo jednu prijateljicu. Berba je svaki drugi dan pa je sada najveći problem sve obrati, a rodilo pa prerodilo, zacrveneli se plastenici.

Foto-ilustracija: Unsplash (Johnny Martínez)

„Ili su uslovi bolji ili je bolje obrađena sad obično je radimo ekološki, neprska se jedino joj dajemo vodu i možda malo prehrane preko sistema kapo po kap“, naglašava Snežana Petrović, proizvođač jagoda iz Bogojevca.

Poput oglednog polja, na maloj površini jagode na otvorenom. Jasno je zašto su Petrovići prešli na proizvodnju u zaštićenim uslovima.

„Evo vidite ova je već stigla, ovo je već četvrta berba, a ova je kažem možda za dvadesetak dana, deset dana, to već i cena je manja i mnogo je isplativije pod folijama“, dodaje Snežana.

U Jablaničkom okrugu jagoda se gaji na oko 300 hektara. 90 odsto je proizvodnja na otvorenom.

„Jagoda za sada je u dobrom stanju međutim ako imamo ove kišne padavine kada jagoda evo počinje intenzivno da precvetava i počne rast plodova, u fazi sazrevanja ako imamo ove kiše doći će do smanjenja prinosa“ kaže mr Aleksandar Mitić, savetodavac PSSS Leskovac.

Berba na otvorenom već kasni. Jagodi je sada neophodno sunce. Od neba će zavisiti i početak otkupa pa i cena.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti