Zamena za ugalj u BiH uz norvešku tehnologiju

Foto-ilustracija: Unsplash (Joey Harris)

Norveška kompanija GEIA AS, u saradnji sa kompanijom JP Elektroprivreda BiH, najavila je potpisivanje ugovora za realizaciju pilot projekta testiranja norveške revolucionarne tehnologije posebno dizajnirane da direktno zameni ugalj.

Pilot projekat će se sprovoditi u najvećoj termoelektrani u BiH na ugalj u Tuzli.

To je značajna prekretnica u prelasku sa uglja koji zagađuje na korišćenje održive biomase kao pouzdanog i ekološki prihvatljivog izvora energije, prenosi startbih.ba.

Osim značajnog smanjenja emisije gasova staklene bašte, uspostavljanje najsavremenijih proizvodnih pogona u Bosni i Hercegovini će otvoriti mnoga nova radna mjesta u industriji koja je okrenuta ka budućnosti. Ta inicijativa je već izazvala interesovanje među norveškim investitorima koji vide mogućnosti za zdrava i održiva ulaganja u proizvodnju obnovljive energije u Bosni i Hercegovini.

Pročitajte još:

Povodom potpisivanja sporazuma predstavnici Ambasade Norveške na čelu sa ambasadorom Olavom Reinertsenom posetiće TE Tuzla danas. To, kako naveode iz ove ambasade, označava početak plodne i dugoročne saradnje između BiH i Norveške u borbi protiv emisija gasova staklene bašte.

,,Radujemo se bliskoj saradnji sa JP Elektroprivredom BiH i drugim relevantnim akterima kako bismo osigurali uspešnu implementaciju tog pilot projekta. Uvereni smo da će naša tehnologija razvijena u Norveškoj doprineti ubrzanju tranzicije na čistiju energiju i smanjenju zavisnosti od uglja u Bosni i Hercegovini”, saopšteno je iz Ambasade Norveške u BiH.

Izvor: Capital.ba

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti