Zakon o potvrđivanju Pariskog sporazuma ne ugrožava projekat TE Pljevlja II

Foto-ilustracija: Pixabay

Ministarstvo ekonomije Crne Gore saopštilo je da je Vlada Crne Gore utvrdila Predlog Zakona o potvrđivanju Pariskog sporazuma prethodno analizirajući sve moguće efekte koje usvajanje ovog Zakona može imati, a koji su pokazali da će realizacija II bloka TE Pljevlja dati konkretan doprinos u zajedničkoj borbi protiv negativnog uticaja klimatskih promena.

Studija Socio-ekonomska analiza investicija za potvrđivanje Pariskog sporazuma, čiju su izradu zajedno sa Vladom omogućili Global Environment Facility (GEF) i UNDP, i koja prati Zakon o potvrđivanju Pariskog sporazuma, pokazuje da ovaj akt može imati samo benefite za Crnu Goru. Kada je u pitanju projekat izgradnje Drugog blok, pored ekonomskih i energetskih efekata njegova realizacija će doneti i preko potrebno rešenje za ekološko stanje u Pljevljima.

Puštanjem u rad novog bloka termoelektrane, kao i ekološkom sanacijom TEP I, za čiji projekat su već prikupljene ponude, rešiće se značajan deo ekoloških problema u delu klimatskih promena koji su vezani za dosadašnji način valorizacije pljevaljskog uglja. Istovremeno, planiranim projektom toplifikacije grada, rešiće se i ključni problem životne sredine pljevaljske kotline u grejnoj sezoni.

Proizvodnja električne energije na bazi uglja, kako u Crnoj Gori, tako i u razvijenim zemljama EU i dalje predstavlja realnu potrebu. Naravno, primena savremenih pristupa i najboljih raspoloživih tehnologija, uz poštovanje zahteva regulative za zaštitu životne sredine EU, neminovni su preduslov. Upravo to će biti slučaj i po pitanju projekta TEP II. Osim navedenog, potvrđivanjem ovog Sporazuma Crna Gora učvršćuje svoj put ka učlanjenju u EU i potvrđuje preuzetu obavezu zajedničke borbe protiv negativnog uticaja klimatskih promena sa ostalim zemljama potpisnicama, navodi se u saopštenju Ministarstva ekonomije Crne Gore.

izvor: mek.gov.me

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti