Zaječar – Unapređenje energetske efikasnosti

Foto: Emilija Jovanović

U okviru Nacionalnog programa energetske sanacije objekata od javnog značaja u Zaječaru su završeni radovi na domaćinstvima i školi za osnovno i srednje obrazovanje „Jelena Majstorović“.

Prema rečima Dubravke Đedović, ministarke rudarstva i energetike, za sanaciju škole „Jelena Majstorović“ koja je sagrađena pre 55 godina, uz pomoć grada Zaječara, izdvojeno je 67 miliona dinara.

“Tim novcem unapređen je termički omotač zgrade škole, zamenjeni su prozori i vrata i modernizovano osvetljenje, što će doprineti komfornijem boravku za oko 130 đaka i nastavnika. Ovoj školi bila je neophodna sanacija i zbog toga smo želeli da se uverimo da su svi radovi završeni i da je sve spremno za početak nove školske godine. Tokom prethodnih godinu dana završena je energetska sanacija 38 objekata od javnog značaja u Srbiji, a biće urađena u još 20 objekata, među kojima su škole, vrtići, sportski centri. Povećanje energetske efikasnosti je važan prioritet države i nastavićemo sa finansiranjem mera koje doprinose efikasnijoj upotrebi energije i smanjenju troškova“, rekla je Đedović, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još:

Ona je u Zaječaru posetila i dva domaćinstva koje su iskoristila subvencije Ministarstva i lokalne samouprave da smanji potrošnju energije.

Foto-ilustracija: Pixabay

„Domaćinstvo porodice Todorović je prvi kupac-proizvođač u Zaječaru i nadam se da će biti primer i ostalim sugrađanima kako ugradnjom solarnih panela mogu da zadovolje deo sopstvenih potreba za energijom. Subvencija države iznosila je oko 420.000 dinara, što nije mali iznos. S druge strane, domaćinstvo porodice Mitrović je primer kako se energetskom sanacijom samo jednog elementa, u ovom slučaju termičkom izolacijom zidova i podova, smanjuje potrošnja energije u proseku za oko 30 odsto, kolike su i očekivane uštede ovog domaćinstva nakon energetske sanacije“, rekla je ministarka.

Solarnu elektranu na domaćinstvu porodice Todorović instalirana je kompanija MT-KOMEX koja ih već dugi niz godina gradi i promoviše upotrebu solarne energiju. Za ovu solarnu elektranu koristili su Luxor Solar modele panela i invertore marke Fronius.

Vredni radnici ovog preduzeća, 130 inženjera i instalatera, zaduženi su za uvođenje novih oblasti poslovanja na domaćem tržištu. Kompanija je do sada izgradila i isporučila opremu za više od 180 solarnih elektrana na zemlji i na krovovima, čija je ukupna instalisana snaga više od 60 MW.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti