Zagađenost vazduha u Sarajevu alarmantna

miljackaZagađenost u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, ali i u ostalim delovima zemlje ne jenjava. Koncentracije prašine i sumpordioksida i dalje su veoma visoke, a prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, ne očekuju se da će se stanje promeniti uskoro. Građani kao neke od najčešćih simptoma osećaju vrtoglavicu, mučninu i pojačan kašalj, a najviše se žale osobe s bolestima srca i disajnih organa, poput astme.

Savetuje se da plućni i srčani bolesnici, trudnice, deca i starije osobe smanje bilo kakve fizičke aktivnosti napolju, kao i da bi produžena ili veća naprezanja tokom boravka napolju trebalo da izbjegavaju svi ostali. Kako je za portal www.radiosarajevo.ba kazala neuropsihijatar Fadila Mehmedbašić, ovakvo vreme i velika zagađenost, ne utiču previše na opšte raspoloženje kod ljudi.

„Istina je da se ljudi brinu i boje ovakvog vremena i ovolike zagađenosti, a moja preporuka bi bila što češći i intenzivniji boravak na planini. Iako je ovih dana zabilježena velika koncentracija zagađujućih materija, one ne mogu ostaviti trajne niti značajne posljedice kod ljudi, kada je u pitanju njihovo psihičko stanje ili raspoloženje“, kazala je neuropsihijatar Mehmedbašić.

Za Novu godinu mogu se očekivati prve padavine u vidu snega, koje bi mogle „rasterati“ smog.

Vesna Vukajlović

Izvor: www.radiosarajevo.ba

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti