„Zagađenje vazduha je lokalna nadležnost ali je Ministarstvo zainteresovano da pomogne“

Foto-ilustracija: Pixabay

Predstavnici grada Užica sastali su se sa ministrom zaštite životne sredine, Goranom Trivanom, kako bi razgovarali o mogućnostima rešavanja najznačajnijih ekoloških problema u ovoj lokalnoj samoupravi.

Jedno od najvažnijih pitanja bilo je pitanje kvaliteta vazduha, s obzirom na to da Užice spada među nekoliko gradova u Srbiji sa najvećim zagađenjem vazduha.

Ministar je istakao da su jedan od najvećih faktora zagađenja vazduha po gradovima lokalna ložišta i da je rešavanje tog problema pitanje za lokalnu samoupravu i njihova nadležnost, ali da je Ministarstvo spremno da pomogne. U narednom periodu biće definisani okviri saradnje i pomoći Ministarstva u cilju rešavanja ovog problema.

Gradska uprava Užica već godinama preduzima brojne mere za unapređenje životne sredine, međutim za poboljšanje kvaliteta vazduha neophodno je gašenje kotlarnica na mazut za oko 16 hiljada individualnih domaćinstava, kao i promena u sistemu grejanja u zdravstvenim ustanovama konverzijom kotlarnica sa mazuta na prirodan gas, zbog čega im je neophodna pomoć Ministarstva, ističu predstavnici ove opštine.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti