Zabeležena rekordna koncentracija metana u atmosferi 2021. godine

Foto-ilustracija: Unsplash (Stijn te Strake)

Drugu godinu za redom naučnici Nacionalne agencije za okeane i atmosferu (NOAA) zabeležili su rekordno povećanje koncentracije metana u atmosferi. Metan, nevidljivi gas, efikasniji je u zadržavanju toplote od ugljen-dioksida, i kao takav odgovorniji je za efekat staklene bašte.

Nastaje proizvodnjom, transportom i upotrebom fosilnih goriva, dok znatan deo dolazi iz poljoprivrede, pre svega stočarstva. Prema ranije objavljenim istraživanjima, smanjenje emisije metana je najbrži način za usporavanje globalnog zagrevanja.

Prema prikupljenim podacima globalne emisije metana “velikom brzinom idu u pogrešnom pravcu”.

Godišnji porast metana u atmosferi tokom 2021. iznosio je 17 delova na milijardu, što je najveći porast zabeležen od kada su sistematska merenja počela 1983. godine.

Tokom 2021. godine, nivoi metana u atmosferi iznosili su u proseku 1.895,7 delova na milijardu. Procenjuje se da oko 30 odsto metana dolazi iz proizvodnje fosilnih goriva

Kada je reč o nivou ugljen-dioksida u atmosferi i ovaj nivo raste velikom brzinom. Naučnici su otkrili da je globalni površinski prosek ugljen-dioksid tokom 2021. godine bio 414,7 delova na milion, što je povećanje od 2,66 delova na milion u odnosu na prosek 2020. 

Na prošlogodišnjoj konferenciji COP 26, jedan od najzačajnijih događaja bio je postizanje dogovora kojim se više od 100 zemalja obavezalo da smanji globalnu emisiju metana. Države koje su potpisale ovaj sporazum usaglasile su se u tome da ulože dodatne napore kako bi umanjile emisije metana za 30 odsto do 2030. godine u odnosu na nivoe zabeležene 2020.

Ovaj sporazum potpisale su SAD, EU, Brazil, Pakistan, Indonezija i Argentina čije su emisije metana u samom svetskom frhu. Nažalost, najveći emiteri ovog izuzetno štenog gasa Kina, Rusija, Indija i Iran, nisu potpisale sporazum.

Evropska unija već skoro tri decenije preduzima korake za smanjenje emisije metana, dok SAD novim propisima pokušava da smanji emisiju ovog gasa.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti