Za Srbiju važne austrijske investicije u energetiku i obnovljive izvore energije

 

Foto: Vlada Republike Srbije
Foto: Vlada Republike Srbije

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i savezni kancelar Republike Austrije Sebastijan Kurc ocenili su u Beču da su bilateralni odnosi dveju zemalja na veoma visokom nivou. Brnabić, koja se sa austrijskim kancelarom sastala u okviru učešća na Forumu „Evropa Vahau“, istakla je da je Srbija opredeljena za dalje jačanje saradnje, posebno na ekonomskom planu.

Podrška Austrije u procesu evropskih integracija izuzetno je važna za Srbiju, naglasila je ona.

Od 1. jula ove godine, Austrija će preuzeti predsedavanje Savetu EU. Očekujemo nastavak podrške Austrije u procesu integracije Srbije i Zapadnog Balkana u EU, istakla je predsednica Vlade.

Saradnja u okviru Berlinskog procesa je naročito značajna za Srbiju, jer obuhvata prioritetne projekte u regionu – ekonomiju, energetiku, infrastrukturu i saradnju mladih, navela je ona.

Austrija je jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije i jedan od najvećih investitora u srpsku privredu.
Prošle godine robna razmena iznosila je 997,8 miliona evra, a austrijska ulaganja 251,3 miliona evra.

U 2017. godini, Austrija je bila drugi najveći investitor u srpsku privredu.

Austrija je takođe važan partner i u projektima zaštite životne sredine i poljoprivrede, posebno u oblastima tretmana otpada i otpadnih voda.

Premijerka je istakla da su za Srbiju važne nove austrijske investicije, posebno u infrastrukturi, modernizaciji industrije, energetici i obnovljivim izvorima energije.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti