Za saniranje posledica nevremena Kragujevac izdvojio 400 miliona dinara

 Nevreme koje je juče u popodnevnim satima zahvatilo područje Кragujevca najviše problema prouzrokovalo je u prigradskim naseljima, gde su poplavljena dvorišta i stambeni objekti, a u ulicama koje nisu asfaltirane voda je odnela kameni materijal.

Foto: Milisav Pajević

Zbog toga su petoj, vanrednoj sednici Štaba za vanredne situacije, prisustvovali i predstavnici mesnih zajednica koje su najugroženije Grošnica, Ždraljica, Beloševac, Ilićevo, Erdeč i Veliko Polje.

Sektor za vanredne situacije, kako je rečeno, primio je 170 poziva građana. Sve raspoložive ekipe, javno – komunalnih preduzeća „Šumadija“, „Vodovod i kanalizacija“, Vatrogasno – spasilačke jedinice i Uprave za vanredne situacije su na terenu i postupa se po prioritetima.

Кao posledica udara groma izbilo je i nekoliko požara.

Aktivirano je i klizište u neposrednoj blizini škole „Natalija Nana Nedeljković“ u Grošnici. Nijedan ljudski život nije ugrožen.

„Imali smo tešku situaciju, reke i potoci se nisu izlili, ali je najveći problem sa kišnom kanalizacijom, problem su strme i neasfaltirane ulice, nedostatak kišne kanalizacije i to je nešto što nam se za mesec dana dešava već drugi put“, rekao je komandant Štaba za vanredne situacije, gradonačelnik Кragujevca Radomir Nikolić.

Zbog toga je odlučeno da se 400 miliona dinara, opredeljenih za asfaltiranje i revitalizaciju puteva u celom gradu, preusmeri na rešavanje kritičnih tačaka u prigradskim naseljima koja su tokom juna imala najviše problema.

Zakazan je i hitan sastanak sa predstavnicima JP Urbanizam, JКP „Vodovod i kanalizacija“ i Preduzeća za puteve, kako bi inženjeri odmah krenuli sa projektovanjem tamo gde je potrebno proširenje kišne kanalizacije ili instaliranje nove, kao i tamo gde je potrebno hitno asfaltiranje, čim se za to steknu uslovi.

Inače, prema podacima Radarskog centra Bešnjaja juče je ispaljeno čak 220 raketa. Grad Kragujevac će, prema rečima Radomira Nikolića, u saradnji sa Radarskim centrom Bešnjaja u najkraćem mogućem roku pripremiti tender za nabavku novih raketa, a u međuvremenu biće obavljena preraspodela raketa iz stanica koje nisu imale dejstva.

Štab za vanredne situacije Kragujevca podseća sugrađane da se intervencija izbacivanja vode pumpama iz poplavljenih kuća prijavljuje na broj 193 ili Operativnog centra Sektora za vanredne situacije na broj 1985.

Šteta od nevremena prijavljuje se u mesnoj zajednici ili popunjavanjem obrasca koji se preuzima na kružnom šaletru u Gradskoj upravi.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti