Hrvatska subvencioniše sisteme za korišćenje obnovljivih izvora energije u kućama

Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Hrvatske će 26. juna objaviti Javni poziv za sufinansiranje sistema za korišćenje obnovljivih izvora energije u porodičnim kućama, te će građanima biti dostupno 11 miliona kuna (1,49 miliona evra), saopšteno je  iz Fonda.

Foto: Pixabay

U Fondu kažu kako žele da omoguće građanima da troše manje energije te da koriste lokalno dostupne izvore, poput biomase, geotermalne energije ili sunca.

Na taj način uštedeće na energiji, ali i biti nezavisniji o cenama fosilnih goriva, piše HRT.

Za sufinansiranje mogu da se prijave vlasnici ili suvlasnici porodičnih kuća koje su zakonite, u kojima je više od 50 odsto površine namenjeno za stanovanje te imaju najviše tri stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu do 600 kvadratnih metara.

Kako bi se prijavili, građani moraju da imaju svu potrebnu dokumentaciju vezanu za legalizaciju i vlasništvo kuće, prebivalište na toj adresi te saglasnost ostalih suvlasnika kuće.

Ne želeći da riskiraju nestručno izrađene instalacije, uz nabavku i ugradnju jednog ili više sistema, Fond će sufinansirati i izradu glavnog projekta te trošak stručnog nadzora.

U Fondu kažu kako je glavni projekat obavezan za prijavu, dok je izveštaj nadzornog inženjera jedan od dokumenata na osnovu kojih će se vršiti i plaćanje.

Ističu kako je izuzetno važno da vrednost projekata bude što realnija i utemeljena na tržišnim cenama jer se procenat sufinansiranja koji će na kraju biti odobren neće moći povećavati.

Poučeni prošlogodišnjim iskustvom, savetuju građanima da i sami, nakon što dobiju projekat, zatraže ponude za projektovane sisteme.

Konkurs će biti otvoren do iskorišćenja sredstava, odnosno do kraja godine. Sve informacije dostupne su na stranici Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost (www.fzoeu.hr) i društvenim mrežama.

Plan Fonda je, kako ističu, da nastave s podsticanjem korišćenja obnovljivih izvora energije, posebno za građane, pa se tako za zadnji kvartal godine najavljuje i sufinansiranje malih solarnih elektrana na porodičnim kućama.

Izvor: HRT/Danas

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti