ZA PET MINUTA, 500 KILOMETARA: Samsung, Daimler i Roman Abramovič investiraju u brzo punjive baterije

Foto: Store Dot

Izraelska kompanijia Store Dot se već nekoliko godina bavi rešenjima za brzo punjenje baterija. Njihova tehnologija bazira se na organskim baterijama koje bi u budućnosti trebalo da zamene litijum-ionske, a čije je punjenje izuzetno brzo.

Nova vrsta baterija, FlashBattery, trebalo bi da omogući punjenje električnih vozila za samo pet minuta, a mobilnih uređaja za manje od minut. Kako tvrde Izraelci, nakon pet minuta punjenja električni automobil bi s njihovim rešenjem imao autonomiju i do 500 kilometara

Da ne bi sve ostalo na rečima, tim je morao da se pobrine kako da skupi popriličan kapital, kako bi mogli da nastave rad na razvoju svoje tehnologije. U poslednjoj turi uspeli su da obezbede 60 miliona dolar,a od nekolicine investitora.

Najzvučnija imena među njima svakako su Daimler, Samsung i ruski tajkun i vlasnik fudbalskog kluba Čelzi, Roman Abramovič, prenosi Bug.hr.

Foto: Store Dot

Veći deo ovog novca ovog novca otići će na razvoj baterija za električne automobile, a Daimler bi trebalo da bude prvi proizvođač koji će FlashBattery ugraditi u svoja putnička i teretna vozila.

Prođe li sve po planu, StoreDot bi trebalo već sledeće godine da na tržište lansira prve baterije za mobilne uređaje, a nakon toga slede i one velike baterije, koje bi mogle da se ugrađuju u vozila.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti