Za finansiranje prvog vetroparka u privatnom vlasništvu u Severnoj Makedoniji izdvojeno 51 milion evra

Foto: Siemens-Gamesa

Za prvi privatni vetropark u Severnoj Makedoniji, Bogoslovec, koji će imati kapacitet od 36 megavati, obezbeđeno je finansiranje u ukupnom iznosu od 51 milion evra.

Kao vodeći organizator, glavni poverilac i posrednik, Erste Grupa je organizovala i strukturisala ovu transakciju i pozvala lokalne banke, uključujući Šparkase Banku Makedonija, da se priključe institucijama koje će obezbediti finansijsku podršku tokom narednih 17 godina.

„Mi u Erste Grupi smo zahvalni što smo imali priliku da organizujemo finansiranje prvog značajnog privatnog projekta proizvodnje energije iz vetra u Severnoj Makedoniji. Vetropark Bogoslovec predstavlja još jedan važan korak u prelasku na zelenu energiju na Zapadnom Balkanu. Nastavićemo da podržavamo ovaj proces na našim ključnim tržištima,“ rekao je Ingo Blajer, član Upravnog odbora Erste Grupe zadužen za korporativno bankarstvo i međunarodna tržišta.

Prekretnica u prelasku Severne Makedonije na zelenu energiju

Pogon za proizvodnju energije vetra biće izgrađen 80 kilometara jugoistočno od Skoplja, u blizini sela Bogoslovec u Severnoj Makedoniji. Planirano je da se projekat izgradnje završi početkom 2023. godine.

Kompanija Siemens Gamesa će na lokaciji proizvesti i instalirati osam vetroturbina. Zahvaljujući rotorima prečnika 145 metara na visini čvorišta od 102,5 metara, ove turbine će imati ukupni kapacitet od 36 megavati kada jednom budu pokrenute.

Projekat Bogoslovec predstavlja prekretnicu za Severnu Makedoniju, jer je to prvi privatni projekat za proizvodnju energije vetra u zemlji, i drugi po redu nakon projekta Bogdanci koji je 2015. godine naručila državna komunalna kompanija ESM.

Bogoslovec je među poslednjim vetroparkovima u Severnoj Makedoniji koji će prodavati svoju energiju po povlašćenoj tarifi na osnovu dvadesetogodišnjeg ugovora o kupovini električne energije sa državnim operatorom.

Severna Makedonija je u međuvremenu uvela konkurentne aukcije za tržišne premije. Bogoslovec daje važan doprinos ambicioznim ciljevima ove zemlje da svoju nacionalnu proizvodnju električne energije, kojom još uvek dominira mrki ugalj (lignit), preusmeri na zelene izvore.

Izvor: Erste Grupa

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti