Za bačen opušak u Briselu – kazna od 200 evra

Opušci cigareta u Briselu čine čak oko 30 odsto otpada koji na ulicama i trgovima prikupljaju komunalne službe, a osim količine, posebno su zabrinjavajuće njihove posledice na zagađenje životne sredine.

Naime, kada kroz odvode i kanalizaciju stignu do reka i mora, samo jedan opušak cigarete može zagaditi oko 500 litara vode.

Foto-ilustracija: Unsplash (Ander Burdain)

Iako se nova novčana kazna za bacanje opušaka uvodi prvenstveno zbog održavanja čistoće javnih površina, njome se želi uticati i na podizanje svesti o štetnosti pušenja za ljudsko zdravlje. Stoga se pokreće kampanja kojom se želi ukazati na ovaj veliki ekološki i zdravstveni problem i to postavljanjem plakata i distribucijom pepeljara koje belgijska startap kompanija „WeCircular“ izrađuje upravo od opušaka prikupljenih na ulicama Brisela.

Takođe, širom grada planira se postavljanje novih kanti za otpad s pepeljarama i upozorenjima o štetnosti ove vrste otpada.

Povećanje iznosa novčane kazne još uvek mora potvrditi gradsko veće, no sudeći po primeru mnogih evropskih i svetskih gradova, velika je verovatnoća da će ova odluka biti brzo usvojena.

Izvor: S.F. / Ekovjesnik  

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti