WWF: Poziv za podizanje kapaciteta organizacijama civilnog društva koje se bave pitanjima životne sredine i klimatskih promena u Srbiji

Foto-ilustracija: Unsplash (v2osk)

WWF Adria Srbija poziva sve zainteresovane organizacije civilnog društva da se prijave za obuke koje će im pomoći u jačanju svojih kapaciteta i tako ih osnažiti za budući rad u oblasti zaštite životne sredine.

Cilj obuka je osnaživanje programskih, finansijskih i operativnih kapaciteta organizacija.

Obuke će biti prilagođene potrebama svake organizacije, nakon ustanovljene procene potreba.

Procena kapaciteta organizacije će se vršiti na osnovu rezultata Upitnika o definisanju potreba organizacije, nakon čega će svaka zainteresovana organizacija dobiti preporuke od predstavnika WWF Adria Srbija za unapređenje kapaciteta organizacije i biće pozvana da učestvuje u prilagođenim obukama.

Pročitajte još:

WWF Adria zamolila je sve koji su zainteresovani za navedeni program, da osnovne podatke organizacije unesu na sledećem linku i da popune Upitnik o definisanju potreba organizacije, a oni će u narednom periodu kontaktirati one koji popune prethodno navedeno.

Povećanje ekoloških problema, zajedno sa nedavnom ekspanzijom ekoloških pokreta donosi životnu sredinu i klimatska pitanja i politike u fokus šire javnosti.

Srbija je kroz proces pristupanja EU razvila relativno solidan strateški i pravni okvir za životnu sredinu i klimatske promene. Međutim, implementacija razvijenih politika je slaba, i rezultira različitim ekološkim problemima kao npr. neadekvatno upravljanje otpadom, zagađenje vazduha i vode, neodrživo korišćenje prirodnih resursa i neefikasna zaštita prirodnih vrednosti. Proliferacija ovih problema izazvala je porast broja lokalnih organizacija i inicijativa koje pokušavaju da utiču na politiku zaštite životne sredine, ali i dalje na nedovoljnom nivou. Kapaciteti, interesi i okolnosti organizacija civilnog društva u Srbiji i lokalnih zajednica su različite i postoji potreba za fleksibilnim i prilagodljivim mehanizmima za podršku i razvoj kapaciteta, što su glavni izazovi zabeleženi u prethodnom periodu. Trenutno stanje organizacija civilnog društva u Srbiji generalno nije povoljan jer samo nekoliko organizacija ima kapacitete za to da se efektivno angažuje i utiče na politike i donošenje odluka, dok većina organizacija civilnog društva zasniva svoj rad na aktivizmu i imaju skromne kapacitete za angažovanje ili uticaj na javne procese.

Izvor: WWF Adria

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti