Vreme je da „Pokažemo naše štrafte“

Foto: Show Your Stripes

Sa kalendarskim početkom leta obeležavamo i „Dan klimatskih štrafti“ – globalni događaj koji ima za cilj podizanje svesti o klimatskim promenama i razornom efektu gasova staklene bašte.

Ovog 21. juna „Dan klimatskih štrafti“ obeležavamo sedmi put zaredom, a kao i prthodnih godina, svi akteri društva pozvani su da se uključe u kampanju i pokažu svoje štrafte.

Prepozatljive pruge, čije boje variraju od svetloplave do crvene i bordo, čine slikovit prikaz promena temperature po godinama počevši od 1850. godine, odnosno od predindustrijskog perioda, sve do danas.

Klimatske štrafte osmislio je profesor Ed Hokins sa Univerziteta u Redingu, u saradnji sa naučnicima Međuvladinog panela za klimatske promene (IPCC). Svaka štrafta predstavlja jednu godinu, a plava i crvena boja odabrane su kako bi oslikale povećanje temperature koje svako može da razume.

Ideja ove globalne kampanje je da se vizuelni prikaz klimatskih promena učini što vidljivijim, pa su tako pojedinci pozvani da na svojim društvenim mrežama podele klimatske pruge, dok zgrade, mostovi i poslovni objekti mogu poprimiti ove prepoznatljive boje na jedan dan.

Na sajtu ShowYourStripes mogu se pogledati štrafte za bilo koju zemlju. Kada je reč o Srbiji, crvena i plava se smenjuju od 1860. godine, ali je od 2010. godine primetan značajan porast temperature jer se može videti samo crvena boja.

Prethodna godina bila je najtoplija, kako u svetu, tako i kod nas, a Svetska meteorološka organizacija (SMO) saopštila je da će 2024. godina verovatno biti još toplija.

Pročitajte još:

„2023. godina je bila najtoplija godina ikada. Ekstremni vremenski događaji i dalje su česti širom sveta. Potreba za rešavanjem klimatskih promena nikada nije bila hitnija“, poručila je generalna sekretarica SMO, Andrea Selest Saulo.

Klimatske štrafte imaju moć da globalno zagrevanje učine očiglednim i pozovu na hitne mere u cilju smanjenja emisija gasova staklene bašte i ublažavanja klimatskih promena. U suprotnom, SMO upozorava da nas očekuju još učestaliji i ekstremniji vremenski događaji, uključujući rekordne toplotne talase, jake oluje, velike suše i razorne požare širom sveta.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti