Vranje dobilo sertifikat za GIS

Foto: Grad Vranje

Trideset i četiri lokalne samouprave će kroz 19 projekata, podržanih sredstvima Evropske unije u vrednosti od više od dva miliona evra, uvesti i unaprediti geografske informacione sisteme i tako bolje planirati razvoj i upravljati resursima, unaprediti usluge i procedure za stanovništvo i privredu.

„Govorimo o budućnosti kroz digitalizaciju koja je jedan od najvećih izazova u smislu naučnih dostignuća, transparentnosti, inovacija, veštačke inteligencije, otvorenih podataka“, rekao je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici u Nišu prilikom uručivanja sertifikata o sprovođenju projekata predstavnicima gradova i opština. „Pred nama je veliki izazov i to je jedan od razloga zašto GIS sada nekome deluje apstraktno, ali je on instrument za upravljanje velikom količinom podataka. Drugi izazov je kako da te podatke iskoristimo za projekte koji su namenjeni građanima, a koji mogu da se odnose na planiranje, katastar, saobraćaj, turizam ili zaštitu životne sredine”, naveo je Fabrici ističući kontinuitet podrške koju EU pruža Srbiji.

Preko razvojnog programa EU PRO, Evropska unija će podržati nabavku softvera i hardvera, i druge savremene računarske opreme koja će omogućiti lokalnim samoupravama da na jednom mestu prikupljaju, obrađuju, i upravljaju prostornim podacima. Sertifikat je, u ime grada Vranja, primio šef Službe za informacione tehnologije i komunikacije Predrag Branković.

GIS je sistem sposoban za integrisanje, skladištenje, uređivanje, analizu i prikaz geografskih informacija. Može se koristiti za naučna istraživanja, upravljanje resursima, imovinsko upravljanje, planiranje razvoja, prostorno planiranje, kartografiju, ali i za planiranje infrastrukture.

Izvor: Grad Vranje

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti