Vojvodina – idealan prostor za poizvodnju soje

Poljoprivredni proizvođači i ove godine mogu da se informišu o novostima u proizvodnji BEZ GMO soje po održivim principima „Donau Soja“ standarda, međutim, u nešto drugačijem formatu.

Umesto tradicionalnih Dana polja koje udruženje „Dunav Soja“ organizuje već šest godina za redom, ova manifestacija održava se u onlajn okruženju, a sve zbog trenutne situacije sa koronavirusom i u cilju sprečavanja širenja ove zarazne bolesti.

Foto: Facebook (@Dunav Soja)

Tim povodom pokrenut je vebsajt Dunav Soja Ogledna polja 2020 na kojem posetioci mogu da pogledaju preporuke i savete stručnjaka sa oglednog polja u Lugovu. Predstavljene su 23 sorte soje, 8 kombinacija herbicida, kao i 9 varijanti preparata za ishranu biljaka, od čega 6 mikrobioloških đubriva i 3 inokulanta.

„Na oglednim poljima koje svake godine organizujemo sa našim partnerima širom Evrope, želimo da proizvođačima pokažemo kako da proizvode soju po Donau Soja standardima i obezbede ne samo visok kvalitet soje već i omoguće plasman kako na domaće tako i na strana tržišta“, navodi u razgovoru za Agroklub izvršna direktorka „Dunav Soja“ udruženja i regionalna direktorka za Centralnu i Istočnu Evropu Marija Kalentić.

Cilj je jačanje proizvodnje soje u Evropi

Cilj udruženja „Dunav Soja“ je, dodaje sagovornica Agrokluba, jačanje evropske proizvodnje soje i time smanjenje zavisnosti od uvoza brazilske soje koja je, kako navodi, povezana sa mnogim ekološkim i socijalnim problemima, među kojima su i aktuelna krčenja kišnih šuma u Amazoniji.

„Naš region ima izuzetan potencijal za proizvodnju soje i nastavićemo da radimo na povezivanju sertifikovanih proizvođača, kooperativa, trgovaca i prerađivača iz našeg regiona sa međunarodnim kupcima i otvaranju novih tržišta, kao i na razvoju i prenosu znanja i najboljih praksi u održivoj proizvodnji soje po našim standardima“, poručuje Kalentić.

„Dunav Soja“, osnovana kao udruženje koje ima za cilj podršku proizvodnji genetski nemodifikovane soje i hrane od domaćih poljoprivrednih proizvođača, usmerena je na unapređenje i promociju održive proizvodnje BEZ GMO soje u Evropi.

„S tim ciljem, naše udruženje je razvilo standarde kvaliteta koji prate soju od njive do trpeze i kroz sertifikaciju garantuju da je soja genetski nemodifikovana, proizvedena po održivim principima i poreklom iz Evrope“, napominje Kalentić.

Dodaje da je iz prethodne žetve sertifikovano ukupno 700.000t soje po Donau Soja/Europe Soya standardima, od čega je skoro polovina iz Srbije, Hrvatske i Rumunije, na čemu je intenzivno radio Regionalni Centar Dunav Soja u Novom Sadu.

„U Donau Soja program uključeno je 9.500 proizvođača i više od 970 kompanija širom Evrope koje su korisnici naših standarda. Sa članovima udruženja i sertifikovanim partnerima radimo na međusobnom povezivanju i razvoju novih tržišta kako bismo podržali put soje iz Evrope za Evropu“, kaže Marija Kalentić.

BEZ GMO Standard garantuje kvalitet hrane

„Dunav Soja“ pre nekoliko godina kreirala je i BEZ GMO Standard za Dunavski region koji omogućava sertifikaciju i označavanje prehrambenih proizvoda oznakom ‘BEZ GMO Proizvedeno’. Taj standard vrlo je aktuelan u našem regionu, ukazuje Kalentić.

„Ovaj standard garantuje da je ceo proces proizvodnje BEZ GMO, što najčešće nije slučaj kada je u pitanju stočna hrana u većini evropskih zemalja. Upravo kroz ishranu životinja GM soja ulazi u proces proizvodnje jaja, mesa, mleka, a to nije obavezno označiti na krajnjem proizvodu. ‘BEZ GMO Proizvedeno’ oznaka na proizvodima zato potrošačima pruža potpunu informaciju i daje mogućnost izbora BEZ GMO hrane“, objašnjava ona i dodaje da su prvi proizvodi sa ovom oznakom dostupni u Bosni i Hercegovini, ističući da će se krajem leta naći i na hrvatskom tržištu.

Udvostručena proizvodnja soje u Evropi

Foto: Facebook (@Dunav Soja)

Na pitanje u kojoj meri je koronavirus uticao i na ovu granu poljoprivrede, Kalentić kaže da kriza izazvana ovom pandemijom jeste pogodila evropske zalihe soje jer su, kako dodaje, mnogi brodovi ostali ‘zarobljeni’ u velikim lukama u Brazilu i u Argentini.

„S obzirom na to da mnogi evropski prerađivači soje imaju kratkoročnu strategiju snabdevanja i kupuju prema svojim tenutnim potrebama sa promptnog (spot) tržišta, u nedostatku soje iz drugih izvora, visokokvalitetna BEZ GMO sojina sačma iz Evrope mešala se i prodavala da nadoknadi nedostatak južnoameričke GM sačme“, napominje Kalentić.

To je, zaključuje, pokazalo da je strategija „Dunav Soja“ organizacije, koja je usmerena na podršku evropskoj proizvodnji soje i jačanju lokalnih i regionalnih lanaca snabdevanja, rešenje za nezavisno i sigurno snabdevanje soje u Evropi. Poslednjih godina proizvodnja soje u Evropi se, ukazuje Kalentić, udvostručila i dostigla 10 miliona tona i napominje, bez ovih količina sigurno bi došlo do krize u snabdevanju sojom.

Autorka: Andrijana Glišić

Izvor: Agroklub.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti