I dalje na snazi: ograničene cene hleba i derivata nafte, i zabrana izvoza Evro dizela i mlečnih proizvoda

Foto-ilustracija: Pixabay (Couleur)

Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu kojom je ograničenje cene hleba od brašna tipa T-500 produženo za još 90 dana, a u cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva.

Sa istim ciljem, produženo je i trajanje Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte  do 31. decembra 2022. godine. Do istog datuma, produženo je i važenje Odluke o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte – olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja za 10 odsto.

S obzirom na situcaiju energetske krize na svetškom tržištu koja i dalje prouzrokuje pretnju od nastanka kritične nestašice prirodnog gasa, Vlada je donela odluku o produženju privremene zabrane izvoza i iznošenja ove robe. Odluka, koja će se primenjivati od 1. decembra 2022. godine, trajaće mesec dana.

Takođe, doneta je izmenjena Odluka o privremenoj zabrani izvoza Evro dizela EN 590, kojom se ona pružava za još jednu nedelju.

Kako bi se ublažile posledice i sprečila kritična nestašica mleka i proizvoda od mleka, a usled povećanog izvoza i potreba stanovništva za povećanim snabdevanjem prouzrokovanim krizom na svetskom tržištu, Vlada Srbije produžila je zabranu izvoza ove robe, koja će se primenjivati od 1. decembra i trajati narednih mesec dana.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti