Više od 40 slučajeva krivolova prepelica

 

Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije
Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Krivolov uz korišćenje elektronskih vabilica za prepelice ne jenjava. Od 1. avgusta, kada je počela letnja lovna sezona, pronađeno je više od 40 slučajeva krivolova prepelica uz korišćenje ovih nelegalnih sredstava za masovno uništavanje divljači, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Samo tokom vikenda koji je za nama zabeleženi su slučajevi krivolova kod Požarevca, Inđije, Surčina, Obrenovca i Vladimiraca.

U svim slučajevima su korišćene elektronske vabilice koje sa polja emituju oglašavanje prepelica i zovu ih u sigurnu smrt.

U Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije kažu da bi problem bio lako rešen kada koza ne bi čuvala kupus. Nakaradni Zakon o divljači i lovstvu uređuje ovu oblast tako da lovci sami od sebe štite divljač.

U praksi to se svodi na dobru volju pojedinaca. Takođe, šumarsko-lovna inspekcija nije zainteresovana za sprečavanje krivolova ptica što se evidentno vidi iz katastrofalne situacije koju zatičemo na terenu svakog dana.

Predviđene kazne za ovakav vid prestupa su od šest meseci do tri godine zatvora, dok se lovačka udruženja mogu teretiti za privredni prestup

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti