Više biljaka, manje leda – kako se menjaju Himalaji?

Foto-ilustracija: Unsplash (Peter Thomas)

Vegetacija je počela da buja na Himalajima, i to čak i Mont Everestu, pokazuju nova istraživanja. Koristeći satelitske podatke u periodu između 1993. i 2018. godine, naučnici su došli do otkrića da se biljni svet proširio na području na kojem ranije nije bilo poznato da ga ima.

U okviru studije u fokusu je bilo područje između linije drveća i linije snega. Vegetacijski omotač porastao je na visini između 4.150 i 6.000, a to se najintenzivnije zapazilo na nivou između 5.000 i 5.500 metara nadmorske visine. Ipak, u regiji Mont Everesta došlo je do značajnog povećanja vegetacije na svim nivoima.

Ovi zaključci potvrđuju teoriju o globalnom zagrevanju, odnosno o toplijoj klimi sa više vlage.

 Pročitajte još:

Foto-ilustracija: Unsplash (Steven Lasry)

Jedno od bitnijih pitanja vezanih za čitavu ovu regiju jeste ispitivanje svih promena do kojih bogatija vegetacija može dovesti. Jedno od pitanja koja se postavljaju jeste i da li biljke mogu da ubrzaju ili pak uspore topljenje snega.

Istraživanje se nije bavilo ispitivanjem uzroka promena, ali je primećeno da su se drvoredi širili u oblasti Nepala i Kine kad je rasla temperatura. Zapaženo je da su područja koja su ranije prekrivali lednici sada pod bujnom zelenom vegetacijom. Na njima se zapaža ne samo trava, već i mahovina, lišajevi i cveće. Važno je proučiti na koji način pojava ovih biljaka može uticati na zemljište, ali i na vodu i sneg u ovom području, odnosno da li može doći do promene u ritmu topljenja lednika.

Foto-ilustracija: Unsplash (Manan Singh)

Prisustvo biljaka menja ponašanje vodenog ciklusa u datoj oblasti. Neke promene u ponašanju lednika već se uveliko mogu prepoznati – od početka ovog veka himalajski lednici gube skoro pola metra leda godišnje, što izaziva poplave u lokalnim zajednicama.

Svakako je jasno da je ova oblast pogođena globalnim zagrevanjem, ali posebno zabrinjava prošlogodišnja procena ispitivanja stanja lednika na Himalajima i tvrdnja da bi trećina leda mogla da se otopi do kraja veka.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti