Vetroelektrana “Podveležje”: Proizvedeni prvi kilovat-sati električne energije

Foto: Printscreen/Youtube

U toku je funkcionalno testiranje vetroagregata na lokacijama 7 i 8 vetroelektrane „Podveležje“ i oni su proizveli prve kilovat-sate električne energije koja je plasirana u prenosnu mrežu.

“Testiranjem prva dva vetroagregata, od ukupno 15 instaliranih na podveleškom platou, započela je završna faza ispitivanja funkcionalnosti vetroagregata i proizvodnja električne energije na VE „Podveležje“, navodi se u saopštenju JP Elektroprivreda BiH.

U narednom periodu sukcesivno će biti ispitivana funkcionalnost i preostalih agregata. Instaliran je i delimično testiran Sistem nadzora i upravljanja (SCADA) VE „Podveležje“, koji predstavlja krovni sistem vetroparka i omogućava potpuni daljinski nadzor i upravljanje iz Dispečerskog centra za upravljanje proizvodnjom JP Elektroprivreda BiH lociranom u Sarajevu.

VE „Podveležje“ instalirane snage 48 MW sa godišnjom proizvodnjom 130 GWh električne energije, prvi je vetropark JP Elektroprivreda BiH i predstavlja doprinos kompanije opredjeljenju EU za povećanje udela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora

Izvor: JP Elektroprivreda BiH

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti