Montiran prvi vetrogenerator na platou ”Podveležje”

Foto: EPBiH

Na platou “Podveležja” montiran je prvi od 15 vetrogeneratora budućeg vetroparka.

Nastavljen je i specijalni noćni transport opreme iz Luke Ploče preko graničnih prelaza Metković i Doljani do gradilišta, koje su posetili Admir Andelija, generalni direktor i dr.sci. Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije.

“Aktivnosti na izgradnji se nastavljaju i u teškima vremenskim uslovima kako za izvođača radova, tako i za sve ostale prateće aktivnosti i stoga čestitam svim onima koji su angažovani na izgradnji, našim partnerima ali i zaposlenima Elektroprivrede BiH koji stiču znanja koja ćemo moći da prenesemo na naše sledeće projekte. Vrlo brzo očekujemo da projekat VE “Vlašić” iz faze razvoja pređe u fazu realizacije i VE “Podveležje” je za nas izuzetno iskustvo“, kazao je generalni direktor Andelija nakon obilaska gradilišta.

Izvršni direktor za kapitalne investicije je istakao da je realizacija projekta uprkos svim poteškoćama izazvanih pandemijom i vremenskim uslovima, ispred dinamičkog plana. 

Pročitajte još:

“Ukoliko vremenske prilike to budu dozvoljavale do kraja ove godine vetropark će u najvećoj meri biti završen i montirani svi vetroagregati. Izražavam zahvalnost svima onima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta, i pre nas, a koji će nastaviti realizaciju i kada neki drugi projekti budu u toj fazi“, rekao je dr.sci. Salkić.

Foto: EPBiH

Kako bi proces instalacije vetrogeneratora bio obavljen u što kraćem roku, montaža se vrši sukcesivno dizalicom težine 600 tona sa dužinom glavnog kraka 102 metra uz mogućnost produženja sa pomoćnim krakom dugim 12 metara, i dizalicom težine 500 tona sa teleskoposkom granom od 14,7 do 56 metara. Prilikom montaže koriste se i četiri pomoćne dizalice koje teže od 60 do 220 tona.

Svaki vetrogenerator sastoji se od tornja sa četiri segmenta dužine od 14 do 29 metara, gondole sa glavčinom i tri lopatice. Ukupna težina segmenata tornja viša je od 211 tona, dok gondola i glavčina teže 113 tona. Svaka pojedinačna lopatica duga je 55 metara i teška 11,5 tona. 

Izvor: EPBIH

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti