Veštačko drvo BioUrban čisti vazduh kao 368 stabala

Zagađenje vazduha jedan je od najvećih problema savremenog sveta koji ima izuzetno štetne posledice za ljudsko zdravlje, bilo da se radi o stanovništvu velikih gradova ili ruralnih područja.

Foto: Facebook (screenshot)

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), gorući problem zagađenja vazduha godišnje uzrokuje više od sedam miliona smrtnih slučajeva širom sveta, od čega oko 400.000 preranih smrti samo u državama članicama Evropske unije. Loš kvalitet vazduha može uzrokovati rak pluća, moždani udar, srčani udar i akutne respiratorne probleme kod dece, stoga mnoge organizacije, istraživači i kompanije rade na razvoju različitih projekata s ciljem rešavanja ovog problema.

Jedan od njih je i projekt BioUrban meksičke kompanije BiomiTech, specijalizovane za sisteme filtracije mikroalgi, za koji se čini da daje vrlo ohrabrujuće rezultate. BioUrban 2.0 je revolucionarni uređaj koji ima isti učinak na prečišćavanje vazduha kao 368 stabala.

Sastoji se od pet cilindara od koji je svaki zapremine 100 litara i ispunjen algama. Poznato je da biljke procesom fotosinteze upijaju ugljen-dioksid iz atmosfere, a alge su u tome posebno efikasne – apsorbuju vazduh, filtriraju ga i zatim oslobađaju u pročišćenom obliku.

Još jedna velika prednost ovog uređaja je u tome što je u potpunosti autonoman jer se napaja solarnom energijom.

Takođe, treba napomenuti da uređaj može raditi 24 sata dnevno zahvaljujući svetiljkama koje osvetljavaju alge tokom noći i tako omogućavaju nastavak ciklusa fotosinteze. Alge ipak treba menjati svaka tri do četiri meseca, a dobro je što se odstranjene alge upotrebljavaju kao kompost na poljoprivrednim zemljištima.

Ovo robotsko stablo visoko četiri metra ne zamenjuje prava stabala, već ih dopunjuje, a namenjeno je ugradnji na javnim površinama, većim raskrsnicama i drugim frekventnim lokacijama. Cena uređaja iznosi 40.000 evra, nekoliko ih je već instalirano u u Meksiku, Panami i Kolumbiji, a uskoro bi trebali stići i u Evropu. Interes za njihovom instalacijom s ciljem smanjenja zagađenja vazduha već su izrazile Velika Britanija i Francuska.

Izvor: S.F./Ekovjesnik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti