Veštački list koji proizvodi gorivo pomoću sunca

Foto-ilustracija: Unsplash (Kumiko Shimizu)

Mada smo poslednjih nekoliko godina postigli veliki napredak kad je reč o tehnologiji održive energije, prosečne temperature i dalje rastu, a ne smanjuju se emisije gasova staklene bašte tako da nas, zapravo, čeka još puno posla ako želimo da rešimo problem globalnog zagrevanja.

Naučnici su nedavno predstavili jedno vrlo zanimljivo otkriće koje bi, ako se usavrši, moglo da nam pomogne u borbi sa zagrevanjem naše planete. Naime, stvorili su veštački list koji može, bez zagađenja okoline, proizvoditi sintetičko gorivo, piše „Science Alert“.

Proizvodi sintezni gas

Spomenuti list sposoban je za proizvodnju sintetičkog gasa, mešavinu vodonika i ugljenik-monoksida. Ta vrsta gasa u širokoj je upotrebi u proizvodnji raznih goriva, lekova, plastike i đubriva. Do njega se može doći na više načina, ali se uglavnom pravi od ostataka proizvoda od ugljenika ili naftnih materijala. Konačan proizvod je, stoga, vrlo često štetan za okolinu, prenosi „Index“.

Veštački list umočen je u vodu i pokreće ga sunčeva svetlost, a funkcioniše i za oblačnog vremena i može da proizvede sintetički gas bez ispuštanja gasova sa efektom staklene bašte.

“Možda niste čuli za sintetički gas, ali svaki dan konzumirate proizvode koji su napravljeni pomoću njega”, rekao je hemičar Ervin Rajnzer sa Univerziteta u Kembridžu.

“Ako uspemo da ga trajno proizvodimo na ovaj način, to bi moglo da bude ključno pri uspostavljanju održive industrije hemikalija i goriva”, dodao je.

Foto-ilustracija: Unsplash (Jean-Luc Benazet)

Veštački list, odnosno uređaj, oponaša proces fotosinteze koji vidimo u biljkama kombinujući dolaznu svetlost, vodu i ugljen-dioksid s kobaltnim katalizatorom perovskitom, a stvara vodonik i ugljen-monoksid koji čine sintezni gas.

Iako je delotvornost veštačkog lista za sada vrlo niska, ona bi se mogla povećati daljim istraživanjima, ulaganjima i usavršavanjem. Naučnici smatraju da se radi o jedinstvenoj kombinaciji materijala i katalizatora koja je bolja od drugih sličnih sistema, prenosi N1.

“Niste ograničeni time da ovu tehnologiju možete da koriste samo u toplim krajevima ili tokom letnih meseci. Možete je upotrebljavati od sumraka do zore bilo gde u svetu“, rekao je Virđil Andrej sa Kembridža.

Izvor: Energetika.ba

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti