Veštačka inteligencija uskoro će moći da spreči uništavanje šuma

Foto-ilustracija: Unsplash (Amos G)

Na 50. godišnjicu Dana planete Zemlje kompanija SAS i Međunarodni institut za analizu primenjenih sistema odlučili su da udruženim snagama iskoriste znanje prikupljeno iz različitih izvora u cilju zaštite planete i sprečavanje uništavanja šuma.

U zajedničkom saopštenju SAS i Međunarodni institut za analizu primenjenih sistema pozvali su sve zainteresovane da posete internet stranicu www.sas.com/rainforest i kategorišu slike koje pokazuju znakove krčenja šume i pomognu da se situacija poboljša.

U središtu pažnje je pitanje krčenja šuma, kako bi se na taj način saznalo više o mogućnostima primene veštačke inteligencije (AI) i rasvetlila međusobna povezanost Zemljinih ekosistema.

Za to su, kako navode, potrebni volonteri od srednjoškolaca, koji danas sede u virtuelnim učionicama, preko umetnika, inženjera, koji bi pomogli ovaj projekat pregledom i prosuđivanjem slika prašume.

Slike prikazuju netaknutu zemlju i zemlju na koju je možda uticao ljudski razvoj.

Kada volonteri obeleže regione na kojima su videli znakove „ljudskog udara“, pomažu da modeli veštačke inteligencije postanu pametniji odnosno lakše uoče tu razliku zahvaljujući ljudskom posmatranju.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti